“Drie kilometer rioolbuizen,in één maand geplaatst”

Enkele weken geleden opende ICO – International Car Operators – zijn nieuwe terminal in Zeebrugge. Het bedrijf is een wereldspeler in de behandeling en opslag van rijdende goederen. En wie ruimte biedt aan 88.500 wagens en er jaarlijks twee miljoen transporteert, heeft letterlijk een stevige basis nodig. Wat de riolering betreft, zorgde Beton De Clercq daarvoor. De werken op het 20 ha grote terrein werden in maart 2018 aangevat, om klaar te zijn tegen het bouwverlof van 2018.

Uit een gesprek met Dries Aneca (algemeen directeur van Beton De Clercq) en Wim Decorte (projectleider bij Willemen Infra) kunnen we afleiden dat timing de allerbelangrijkste uitdaging was bij dit project. “In maart 2018 hebben wij de werken op het terrein van 20 hectare aangevat,” vertelt Wim Decorte. “Het terrein was gebruiksklaar tegen het bouwverlof. Verhelst Aannemingen nam het grondverzet van 350.000 m³ voor zijn rekening.

Willemen Infra stoomde vijf ploegen klaar voor het plaatsen van 8 km wachtbuizen, trekputten en straatkolken, en 3 km betonriolering. De terreinen bestonden uit een mengeling van opgespoten zand en klei. Deze ondergrond tot een stabiele basis krijgen, was een extra uitdaging.

Opmerkelijk zicht op deze werf: de aannemer plaatste de eerste lagen bovenbouw tussen de zones waar riolering komt. Omwille van de deadline was het geen optie om gefaseerd te werken. Het terrein werd opgedeeld en zo konden verschillende ploegen op het zelfde tijdstip aan het werk gaan. “Wij gaan een uitdaging niet uit de weg,” vervolgt Dries Aneca. “Een planning met deadline wordt opgemaakt om te behalen. De rioleringsbuizen met diameter tussen 600 en 1.400 mm werden in 1 maand geplaatst!

3 km buizen worden niet in 1 week geproduceerd,” legt Dries Aneca uit, “zelfs niet in 2 (veelbetekenende glimlach). Dat werd mogelijk door een optimaal rendement en planning, iets wat net mogelijk is met prefab beton.” Dries Aneca besluit: “’Bluvn Goan’, dat is het West-Vlaamse gezegde, dat ik samen met mijn team overal toepas. En het was zeker van toepassing op deze havenuitbreiding!” (KDA)

ICO Rioleringswerken Zeebrugge, 2018

Opdrachtgever: International Car Operators
Aannemer: Willemen Infra
Prefab beton elementen: Beton De Clercq