Bleijko werkt mee aan de eerste fietsstraat in de Vlaamse Ardennen

De Strijpstraat is een smalle maar drukke verbindingsweg in het centrum van de gemeente Zingem. Toen de straat samen met omliggende straten werd opgebroken voor de aanleg van gescheiden riolering, besloot de gemeente om ook de bovenbouw grondig te herzien. De Strijpstraat als eerste fietsstraat van de Vlaamse Ardennen werd daarmee een feit.

Het is een verademing om de 300 meter lange Strijpstraat per fiets te doorkruisen. De inrichting is volledig afgestemd op het comfort en de veiligheid van de tweewieler. Er zijn geen verhoogde voetpaden en de kleurverschillen tonen ieders plaats op de weg. Auto’s mogen er fietsers ook niet inhalen.

De keuze voor betonstraatstenen – die werden geleverd door Bleijko – werd gemaakt met het oog op eventuele toekomstige herstellingswerken onder de grond. Zo kan de fietsstraat in de toekomst even comfortabel blijven.

Een tweede reden om voor betonelementen te kiezen, is de grote leesbaarheid. De rode betonklinkers (formaat 22x11x10) met reflecterende glasparels in de deklaag benadrukken de bevoorrechte plaats voor de fietser in deze zone-30-straat. Witte straatstenen met glasparels en lichtreflecterende granulaten zorgen voor de aflijning van de parkeervakken en voetpadzones. Het tracé is ook in het donker goed zichtbaar, wat de veiligheid voor de zwakke weggebruiker gevoelig vergroot. De betonstraatstenen werden na de productie gestaalstraald om de granulaten bloot te leggen. Dat procédé zorgt bovendien voor een lange kleurvastheid. (AC)