“Raak niet aan onze beton-straatstenen!”

Bewoners die zelf ijveren voor het behoud van betonstraatstenen in plaats van asfaltering, je hoort het niet elke dag.

De bewoners van de Fruithoflaan in Zandhoven protesteerden in september, toen aangekondigd werd dat hun klinkerwegdek opgebroken en geasfalteerd zou worden. Het wegdek in de straat, in de wijk Bogaerevelden, was verzakt tot onder het niveau van de goot, zodat er bij hevige regenval soms wateroverlast was.

Leek asfalteren op het eerste gezicht geen onlogische beslissing, de bewoners van de straat hoopten dat de gemeente de beslissing vierkant zou terugdraaien.  Nog liever een onvolkomen betonklinkerweg dan een zwarte streep asfalt.

Dit is gewoon een overstromingsgevoelig gebied”, reageerde buurtbewoonster Mia Van der Taelen in Gazet van Antwerpen. “Klinkers zijn waterdoorlatend. Wij begrijpen niet dat de gemeente nu zonder ons te consulteren zomaar beslist heeft om te asfalteren. Er staan hier amper zeven huizen.”

Wij hebben nooit geklaagd. Dat de Fruithoflaan een wegdek in asfalt krijgt, vloekt met de rest van de wijk Bogaerevelden. Gaan ze die straten in de toekomst ook asfalteren bij problemen? Het doet afbreuk aan het rurale karakter van onze mooie wijk.”

Mia hoopte vurig dat de gemeente tot andere inzichten zou komen en de straat zou herklinkeren. Helaas, inmiddels ligt er een laag asfalt in de Zandhovense Fruithoflaan, vertelt ze in gesprek met BETON. “Onnuttig, onnodig, onesthetisch en onecologisch” noemt ze het resultaat. “Voor ons lagen die klinkertjes daar prima. Maar het bestuur hield voet bij stuk, tegen het gezond verstand in. Zo kijken we nu op een grote zwarte streep. Heartbreaking, zeggen ze in het Engels.”