Van tuin naar landschap

Onze vrije ruimte wordt alsmaar beperkter. Gelukkig wordt ze ook steeds intelligenter ingevuld. Omdat het dezer dagen ook op een bankje goed toeven is, geven we nog twee geslaagde realisaties in publieke ruimte mee.

ZAVO CAMPUS Zaventem

OPDRACHTGEVER: ZAVO Zaventem
ARCHITECT: Philippe Leemans
AANNEMER: Sportinfrabouw nv
FABRIKANT: Stradus nv

ZAVO CAMPUS Zaventem

De buitenruimte van de ZAVO Campus te Zaventem is een mooi voorbeeld van hoe een gedurfd ontwerp in combinatie met standaard materialen kan leiden tot een indrukwekkend eindresultaat. De ontwerper moest het gevoel van een stadsplein creëren, met een aanpalende Engelse koer die als lichtschacht voor de kelderverdieping moest dienen. 
De ontwerpers kozen voor een tribunevorm, een speelse constructie van traptreden en poreuze betonstraatstenen in contrasterende kleuren.

Naast de tribune is ook de koer een streling voor het oog. De bomen, omringd door Planum-boomkransen, zorgen voor een welgekomen groene toets. Stroken van antracietkleurige grasbetontegels (30 x 12 cm) met lijnmotief voorzien de koer van een reëel en visueel reliëf. Ze sluiten perfect aan bij het formaat van de grijze betonstraatstenen in de aangrenzende stroken.

THORPARK Waterschei

De voormalige mijnsite van Waterschei heet vandaag Thor Park, een hotspot voor technologie, energie en innovatie. Het groene karakter van de herbestemde mijnsite wordt mee gecreëerd door een ribvormige en uiterst ranke grasbetontegel. Die is voor 50% met gras begroeid en berijdbaar voor zwaar verkeer. Ook voor zijn corporate identity koos Thor Park voor beton. Het woord ‘Thor’ is uitgespaard in een plaat van architectonisch, lichtgrijs beton. Het beton is gezuurd om het industriële karakter van de oude mijnsite uit de verf te laten komen. De plaat werd ontwikkeld in samenwerking met de Antwerpse designer Stefan Schöning.

Opdrachtgever: Autonoom Gemeentebedrijf Genk
Aannemer: Colombo, Slegers
Fabrikant: Ebema nv