Ebema wint twee prestigieuze Henry van de Velde Awards

The Waterbench, een ontwerp ven Barbara Standaert, geproduceerd door Ebema, ontvangt na de Henry van de Velde Award nu ook de Henry van de Velde Public Gold Award 2020.

De jury van de Henry van de Velde-prijzen selecteert ieder jaar ontwerpen die de wereld anders en beter maken. The Waterbench won in de categorie ‘Habitat’, dat zich specifiek richt op designproducten die de woon- of werkomgeving verbeteren. Hiermee wint het stadsmeubel de meest prestigieuze designprijs van Vlaanderen. Op 22 januari werden de Henry van de Velde Gold Awards uitgereikt en ook hier won The Waterbench een award. Ditmaal kregen ze de “Public Gold Award” toegekend, de prijs die het publiek toekent aan het project dat de buitenruimte het meest verbetert. Het is een overkoepelende prijs van alle categorieën en alle 21 laureaten.

Ontwerpster Barbara Standaert ging op zoek naar hoe we natuurlijke processen kunnen herstellen en groen terug een plaats kunnen geven in een verstedelijkt landschap. De Waterbench speelt hier op in met haar functies als zitbank, plantenbak en regenwaterton en connecteert deze met elkaar. De bank laat toe dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt. Het regenwater wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton waarin de planten hun water en voedsel vinden. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud, zorgt voor een blijvend groene touch in de stad en heeft een verkoelend effect. Het reservoir kan bij langdurige droogte ook bijgevuld worden. Het poreuze beton garandeert een sneller droog zitvlak, zelfs na een regenbui. De bank bevordert eveneens het sociale contact tussen inwoners in de openbare ruimte en werknemers in een bedrijfsomgeving. Proficiat, Ebema!