DPG Media geeft Antwerpse Stationswijk nieuwe glans

© Tim Fisher

Met het kantoorgebouw van DPG Media heeft Antwerpen er een landmark bij in het hart van de stad, vlak bij het Centraal Station. Architectonisch beton speelt een markante rol, zegt Stefan Schoonderbeek die bij Binst Architects projectverantwoordelijke is. “In het zonlicht gaat de toren glinsteren.”

Dankzij de ingrijpende werken aan Antwerpen-Centraal aan het begin van de jaren 2000 werd het op zich al indrukwekkende kopstation één van de mooiste doortochtstations ter wereld. De oude achterkant aan het Kievitplein, lange tijd een vergeten en wat verloederde plek, werd een tweede ingang tot Antwerpen-Centraal en een nieuwe toegangspoort tot de stad.

Op die plek – waar Nokia en diensten van de Vlaamse Gemeenschap eerder al een onderkomen vonden, een groot hotel ligt en appartementen worden ontwikkeld – bouwde DPG Media de voorbije twee jaar zijn prestigieuze hoofdkwartier: een toren van 10 verdiepingen. Met zijn gebogen vormen, die een beetje doen denken aan het New Yorkse Guggenheimmuseum. Het heeft een genereus publiek gelijkvloers met een brasserie en coffee corners. Die gevels zijn in principe ‘alzijdig’ opgevat – wat betekent dat elke gevel evenwaardig is ten overstaan van de andere. Boven de redactievloeren liggen royale daktuinen die willen bijdragen aan het leef- en werkklimaat van medewerkers en bezoekers. De kroon van het gebouw wordt afgezoomd met een belvedère met rondomrond een panorama over de Scheldestad.

De ontwerpers, het Antwerpse Binst Architects (dat uit het kantoor van de bekende architect wijlen Jo Crepain groeide) spreken van “een iconische interactieve werktempel”, maartoch hoofdzakelijk een kantoorplek van 16.000 m², die onderdak biedt aan een duizendtal werknemers van DPG.

De planning en de bouw verliepen opmerkelijk vlot. Eind 2016 werd de grond aangekocht en het ontwerp ingediend, een jaar later startten de afbraakwerken en ging de eerste spadesteek in de grond. In februari 2019 werd de ruwbouwfase afgesloten en de meiboom geplant. Na de zomer verhuisden de verschillende nieuwsmerken van DPG Media – Het Laatste Nieuws, De Morgen, Humo, Story, Dag Allemaal, HLN.be, TV Familie, Goed Gevoel en Nina – naar het nieuwe gebouw. Begin februari 2020 werd de eerste VTM Nieuws uitgezonden vanuit de nieuwsstudio in Antwerpen, die op de tweede en derde verdieping werd ingericht.

Bij de bouw zijn duurzame en eigentijdse materialen gebruikt die het internationale karakter van DPG Media – ook een grote speler in Nederland en Denemarken – mee willen uitdragen. Zo zijn op de gelijkvloerse en eerste verdieping dubbelhoge V-kolommen gebruikt in gepolijst architectonisch beton. “De vormentaal van deze uitzonderlijk grote betonelementen verwijst naar de centers van de sporen”, zegt Binst Architects. De ritmiek van de V-kolommen, die tegelijkertijd ook een A-vorm maken, zorgen voor een leesbare schaal van het gebouw. De transparantie van de grote glazen vlakken en de betonkolommen maakt een maximaal contact mogelijk tussen de semi-publieke gelijkvloers en het openbaar domein.”

DPG Media was op zoek naar een gevelconcept dat de dynamische uitstraling van het internationale bedrijf tot uiting kon laten komen. “Hierin was niet alleen de hagelwitte kleur belangrijk maar ook de granulaten die door het zandstralen vrij zijn komen te liggen. Het spelen van het zonlicht op de betongranulaten geeft een mooie glinstering die zichtbaar is in de stad.”

Om even in detail te treden: “De betonsamenstelling van de kolommen op het gelijkvloers en niveau +1 zijn gelijk aan de samenstelling van de betonbanden van niveau +5 en hoger. De bewerking van de elementen is anders waardoor een ander aspect en uitstraling ontstaat, zonder de verwantschap te verliezen.

De projectarchitect noemt de keuze voor architectonisch beton heel logisch. “De vormbaarheid en nauwkeurigheid die je daarmee kan bereiken is ideaal voor een ontwerp dat op het scherpst van de snede is uitgewerkt. De V-kolommen en de balkons zijn met een uitzonderlijke precisie geproduceerd en geplaatst, waardoor er een verfijndheid ontstaat die perfect aansluit bij het bijzondere buitenschrijnwerk dat direct aan het architectonisch beton is bevestigd.”

De aanraakbaarheid van de V-kolom­men op het gelijkvloers, waar de gevel tevens als zitbank dienst doet, sluit goed aan bij de duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid van het materiaal. De kolommen en de gevelbanden zijn behandeld met een hydrofuge zodat de vervuiling van de sporen en de stad geen vat krijgen op het beton.

Het Kievitplein is inmiddels omgedoopt tot Mediaplein, om een nieuw hoofdstuk te markeren in de geschiedenis van deze lang onderbenutte plek, waar straks nog andere media- en technologiebedrijven een thuishaven moeten vinden. Binst Architects is er alvast van overtuigd dat het gebouw een nieuwe dynamiek teweeg zal brengen in de stationsomgeving, zowel aan de zijde Kievit als aan de zijde van de Pelikaanstraat. “Het functioneert als een gewricht tussen de bestaande bebouwing en de stedenbouwkundige settings die ontwikkeld worden in de omliggende straten. Met het gebouw van DPG Media gaat de Antwerpse Mediawijk een dyna­mische toekomst tegemoet.” (KDA)

HQ DPG Media,2019, Antwerpen

Opdrachtgever: DPG Media nv
Architect: Binst Architects nv
Aannemer: Besix nv
Studiebureau: ELD Partnership bv cvba
Elementen in architectonisch beton: Loveld nv
Oppervlakte terrein: 1.900 m²
• Totale oppervlakte bovengronds (excl. Terrassen): 15.918 m²
Ondergrondse oppervlakte : 6.273 m²