De bomen door het certificatiebos – Deel 8 – NBN

België kent een divers certificatie­landschap. Het is dan ook niet altijd evident om de bomen door het bos te zien. We lichten in elk nummer de activiteiten van één organisatie toe. Geen complexe uitleg maar een praktische en compacte beschrijving. Deel 8: Het NBN

Het NBN of Bureau voor Normalisatie is een organisatie waar iedereen rechtstreeks of onrechtstreeks mee te maken heeft. Het NBN vormt, samen met actoren uit verschillende sectoren, het Belgische kenniscentrum voor normalisatie. Het NBN is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en verkopen van normen in België. Daarnaast organiseert het NBN ook opleidingen over het gebruik van managementnormen.

Zowel in ons professionele als privéleven zijn normen overal aanwezig. Soms duidelijk zichtbaar, zoals het A4-formaat of de kilogram, soms eerder achter de schermen, zoals normen rond de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Eén ding hebben de verschillende soorten normen alvast gemeen: ze leggen afspraken over goed vakmanschap vast rond producten, diensten of processen.

Gebruikers passen normen vrijwillig toe om zo hun organisatie naar een hoger niveau te tillen en de vruchten te plukken van de kennis en knowhow van experten. Soms wordt er zelfs naar normen verwezen in contracten of regelgeving, waardoor ze een bindend karakter krijgen.

Normen worden ontwikkeld binnen normcommissies. Ten eerste beheert het NBN heel wat van deze normcommissies zelf of delegeert deze aan de sectorale operatoren. De meeste normen worden echter ontwikkeld op Europees of internationaal niveau. Verder helpt het NBN bedrijven, consumenten, overheden en andere belanghebbenden om te streven naar meer kwaliteit, door diensten te leveren die betrekking hebben op de ontwikkeling, publicatie, verspreiding en het gebruik van normen.

Je normencollectie online beheren? Dat kan met myNBN. Dankzij dit handige online platform voor normen raadpleeg je eenvoudig en snel de recentste én vervangen versies van NBN-normen in verschillende talen. Met myNBN creëer je een gecentraliseerde normencollectie op maat van jouw organisatie, waarin ook je eigen normen een plaats krijgen. Je kan je normen er ook in geen tijd downloaden en printen, en nog veel meer.

www.nbn.be