“Prefab bedrijven hebben zeer snel maatregelen genomen om hun werknemers te beschermen en in veilige omstandigheden terug te veren naar een productieritme in overeenstemming met de vraag”

Al deze nieuwe ervaringen maken onze samenleving robuuster waardoor de impact van een volgende golf wel-licht kleiner is

— Stef Maas

image d’illustration – IStockphoto

In deze uitgave van BETON, gewijd aan torens in prefab beton, verwacht u dat we aandacht besteden aan de veerkracht en robuustheid van gebouwen. Het coronavirus verschuift het accent naar de veerkracht en robuustheid van onze samenleving. Wat robuustheid betreft, ben ik zwaar teleurgesteld. Ondanks de fel gewaardeerde inspanningen van duizenden mensen in de zorgsector vielen er in België meer dan 820 doden per miljoen inwoners. Een deeltje zo klein als een virus heeft een veel te grote sociale impact.

Maar als ik kijk naar de veerkracht van onze samenleving in het algemeen en die van onze sector in het bijzonder, ben ik zeer positief. In de eerste weken van de crisis werd ook onze industrie geconfronteerd met een ernstige terugval. Die was vaak een rechtstreeks gevolg van de beslissing van aannemers om hun werven tijdelijk stil te leggen. Prefab bedrijven hebben zeer snel maatregelen genomen om hun werknemers te beschermen en in veilige omstandigheden terug te veren naar een productieritme in overeenstemming met de vraag. Door die veerkracht bleef prefab beton gedurende de hele crisis beschikbaar.

De crisis wijst ons ook op de noodzaak om verder te digitaliseren. U heeft de voorbije maanden wellicht communicatietools gebruikt waarvan u in het begin van het jaar niet eens wist dat ze bestonden. Online vergaderingen worden beter bijgewoond en blijken efficiënter. Minder dan een half jaar geleden werd de idee van kwaliteitscontroles via digitale weg nog weggelachen, vandaag zijn ze een feit.

Al deze nieuwe ervaringen maken onze samenleving robuuster waardoor de impact van een volgende golf wel-licht kleiner is. Ik hoop dat we daarvan gespaard blijven en wens u allen een fijne zomer… in goede gezondheid.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *