Ebema versterkt strategische positie door participatie in Eurodal

Ebema neemt een participatie in Eurodal uit Grobbendonk. Ebema kennen we als fabrikant van hoogwaardige betonoplossingen onder de merken Ebema_LivingCity en Ebema_Stone&Style en jarenlang FEBE-lid. Ook Eurodal is actief in de openbare markt, de projectmarkt en de particuliere markt. Met de productie en plaatsing van kwalitatieve vloerplaten in beton, zijn zij perfect complementair met het gamma van Ebema.

Ebema en Eurodal kiezen voor deze integratie om de marktpositie van beide bedrijven te versterken via een gezamenlijk groeitraject.

In een eerste fase neemt Ebema de helft van de aandelen van de eigenaars Philippe Segers, Patrick Bynens en Gerald Van Doren over. Sonja Kuypers, co-CEO van Ebema: “Dit is een participatie door twee bedrijven op basis van gelijkwaardigheid. Er zal verder geïnvesteerd worden in het productieapparaat, in innovatie en in marketing.”

Het resultaat van de strategische alliantie is een samenwerking die 100% Belgisch en 200% familiaal is. De nieuwe groep zal ruim 250 medewerkers tellen in de vestigingen in Zutendaal, Grobbendonk  en Rijkevorsel. Samen mikken zij op een omzet van 57 mio Euro.

Beide partijen zijn bijzonder opgetogen over de nieuwe alliantie. “Wij hebben het gevoel dat ons kind de juiste adoptieouders heeft gevonden met de integratie van deze twee mooie familiebedrijven,” meldt Patrick Bynens namens de drie Eurodal-zaakvoerders. “Wij zochten immers op lange termijn continuïteit voor ons bedrijf en geloven sterk in de gezamenlijke mogelijkheid en de gemeenschappelijke cultuur, een cultuur waarin medewerkers belangrijk zijn.” Ludo Panis, gedelegeerd bestuurder van de groep Ebema, beaamt: “De gesprekken maakten duidelijk dat onze missie, visie en DNA nauw aansluiten. Daarom zijn we zeer tevreden dat de zaakvoerders van Eurodal zelf met het voorstel kwamen om actief te blijven in het bedrijf. 
We denken dat we veel van elkaar kunnen leren en hebben de ambitie om samen nog grote stappen te zetten. Eén en één is hier zeker drie!”

De komende jaren willen Ebema en Eurodal groei verzekeren door in te zetten op kwaliteit, innovatie en service. Ebema bouwt dit jaar nog een extra hal voor maatwerk in Rijkevorsel. Qua innovatie hebben beide bedrijven heel wat ervaring in huis. Eurodal scoort goed met Hydrops, een uniek systeem voor waterbuffering, waar zelfs Ikea gebruik van maakt. Daarnaast ontwikkelde het bedrijf uit Grobbendonk ook Vélonet, een fietspad met de buffering en infiltratie van een gracht. Ebema sleepte onlangs nog een Henry van de Velde Award in de wacht met de ‘Waterbench’ van designer Barbara Standaert.

Sonja Kuypers: “De innovatieve ontwikkelingen van Eurodal met Hydrops en Vélonet sluiten overigens mooi aan op ons Eco Solutions gamma voor de infiltratie van hemelwater. Zo kunnen we samen onze klanten beter bedienen. Ze krijgen meer keuze, kunnen rekenen op dezelfde service en genieten van de diensten van een groter bedrijf met een zeer uitgebreid gamma in prefab materialen in beton.”