Nieuwe hoofdzetel BNP Paribas Fortis krijgt uniek exoskelet

De bouw van de nieuwe hoofdzetel van BNP Paribas Fortis aan de Brusselse Warandeberg is in volle gang. Het ambitieuze ontwerp geeft de historische omgeving nu al een nieuwe aanblik. Dat heeft te maken met het opvallende exoskelet in wit architectonisch beton, dat de hoofdzetel mee zijn prestigieuze aanblik verleent.

© Benny De Grove

Even situeren: Voor de nieuwe hoofdzetel van de bank BNP Paribas Fortis werd in 2013 een architectuurwedstrijd uitgeschreven. Die werd gewonnen door de tijdelijke vereniging van de Oostenrijkse architectengroep Baumschlager Eberle en het belgische Styfhals & Partners. Voor de uitvoering werd de tijdelijke vereniging versterkt met het bureau Jaspers-Eyers Architects. De landmark in wording vervangt een verouderd kantoorgebouw uit de jaren 70, dat na grondige studie beslist werd om af te breken.

Stedenbouwkundig is het gebouw intelligent ingeplant: het bouwblok met patio’s sluit perfect aan op de traditionele omgeving van de historische stadswijk. Het subtiele terugspringen van de gevels is afgestemd op de kroonlijsthoogte van de naaste buren. De gevel opent op verschillende plaatsen om toegang te geven tot de binnenplaatsen. Het straatbeeld van het gebouw wordt bepaald door de fijne en elegante dragende structuur van verticale, witte kolommen, die de gevel een bijzonder ritme en een elegante dynamiek geven.

Fuchsite uit Noorwegen

De kolommen zelf zijn het duurzame werk van de firma Loveld uit Aalter. Vincent Termote, commercieel verantwoordelijke bij Loveld, legt uit hoe elke fase van ontwerp en productie met de allergrootste zorg voor duurzaamheid en esthetiek werd opgevolgd. “We zochten naar verscheidene types granulaten die de kolommen een specifiek uitzicht zouden geven. Zowel esthetisch als naar bruikbaarheid kwam het hier gebruikte ‘fuchsite’ als het meest geschikte materiaal naar voor” vertelt Vincent Termote. “Fuchsite is een mineraal gesteente met een aparte chemische samenstelling, wat voor de opvallende appel- tot smaragdgroene kleur zorgt,” vervolgt Termote. “De partikels voor deze specifieke kolommen werden ontgonnen in Kautokeino, in het noorden van Noorwegen. De fuchsite werd ter plaatse vermalen tot verscheidene formaten, variërend tussen 3 en 12 mm. Alles werd per schip naar België getransporteerd, om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.”

De speciale groene steen werd vervolgens verwerkt in de 1.265 kolomsegmenten en balken, die samen 300 kolommen vormen. “Een deel van dit skelet bestaat uit dragende structuurelementen, een ander wordt gevormd door decoratieve pijlers. Doordat een deel dragend is, kan aan de binnenkant van het gebouw het aantal kolommen beperkt worden,” legt Termote uit. “Elk element werd, zoals dat altijd gaat met architectonisch beton, met de grootste zorg geproduceerd. De elementen worden in een metalen mal met een speciaal ontworpen kunststof binnenbekleding gegoten. Daardoor kon elke kolom in glad wit beton over zijn volledige hoogte zonder ook maar één bekistingsnaad uitgevoerd worden.”

Ook naar vorm variëren de kolommen. “De meeste kolommen hebben een unieke 3D uitsnijding, waarvan ritme en afmetingen variëren”, gaat Vincent Termote verder. “Dit verleent de gevel zijn unieke en organische lijn. Dit resulteert in een ritmisch lopende en vloeiende gevellijn. In de uitsnijdingen springen groene partikels overigens in het oog en vormen samen grote ellipsvormige uitsparingen in de gevel.” In 2021 zullen 4.500 werkplekken in het gebouw geïnstalleerd worden. Inmiddels is het exoskelet wel al aanwezig in het straatbeeld. Overigens zijn de kolommen van het exoskelet verre van de enige elementen van FEBE-leden. Zo omvat het gebouw ook welfsels en voorgespannen balken van Ergon nv, alsook premuren, breedplaten, trappen en voorgewapende balken van Prefaco nv. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Opdrachtgever : BNP Paris Fortis sa
Studiebureau : THV MdP be Baumschlager Eberle Styfhals & Partners Jaspers-Eyers Architects
Aannemer : SM Eiffage Benelux & Eiffage Construction
Exoskelet in architectonisch beton : Loveld nv
Andere prefab elementen :
Holle Vloerelementen : Ergon nv

Voorgespannen balken : Ergon nv
Breedplaten en premuren : Prefaco nv
Balken in gewapend beton : Prefaco nv
Trappen : Prefaco nv