“Wij delen onze expertise zo goed mogelijk met onze klanten”

Nieuw FEBE-lid Concrete Prefab Solutions (Heusden-Zolder)

De Federatie van de Betonindustrie verwelkomt haar nieuwe leden met open armen. We geven net aangesloten bedrijven dan ook graag een forum in BETON. Marco Vrijens, technisch directeur, schetst een beeld over het pas aangesloten Concrete Prefab Solutions uit Heusden-Zolder.

Marco Vrijens en Joyce Verhoeven van het nieuwe bedrijf Prefab Concrete Solutions

BETON: Jullie zijn niet alleen een nieuw FEBE-lid, maar ook een nieuw bedrijf.

Marco Vrijens: “Dat klopt gedeeltelijk. Tot vorig jaar maakten wij deel uit van Preton, ook een FEBE-lid. Preton bestond uit twee afdelingen: enerzijds de productie van panelen voor gebouwen, anderzijds een afdeling voor constructieve elementen, zoals balken, kolommen, trappen, terrassen en constructieve wanden in gewapend beton. Na een beslissing van de twee aandeelhouders, werd het bedrijf vorig jaar opgesplitst.”

BETON: U verhuisde mee van Preton naar het nieuwe Concrete Prefab Solutions.

Marco Vrijens: “Inderdaad, bij mijn vorige werkgever was ik verantwoordelijk voor de afdeling constructieve elementen, die verzelfstandigd werd. Het was dus geen gigantische stap om bij Concrete Prefab Solutions de positie de positie van technisch directeur te vervullen. De eigenlijke zaakvoerder is Ed Verhoeven, die de zaak meer vanop afstand volgt. Tevens maakt dochter Joyce Verhoeven sinds 2015 ook deel uit van ons team. Zij is verantwoordelijk voor het financiële aspect en het HR-gebeuren. ”

BETON: Er kwam bij de oprichting van het Concrete Prefab Solutions zelfs geen verhuis kijken?

Marco Vrijens: “Dat klopt. De vier productiehallen van het vorige bedrijf liggen op één groot terrein. In twee hallen vindt de productie van wanden plaats, in de twee andere worden de constructieve elementen geproduceerd. We konden het terrein dus opsplitsen, waardoor Preton en Concrete Prefab Solutions nu gewoon buren zijn. De grootste verandering is de nieuwe naam, al merkten we dat daar heel wat bij kwam kijken.”

BETON: Mag of moet de klant een verandering verwachten?

Marco Vrijens: “Voor onze klanten verandert er, behalve de naam dus, niet veel. Wij hebben onze vaste klanten, aannemers met wie we een ver­trouwens­­relatie hebben. Onze produc­tie­­capaciteit is volledig ingenomen, dus we moeten ook niet actief op zoek naar nieuwe klanten.”

BETON: Hoe verloopt de samen­werking met de klant? Beschikken jullie bijvoorbeeld over een eigen studiedienst?

Marco Vrijens: “Wij hebben geen eigen studiedienst maar we delen onze expertise zo goed mogelijk met onze klanten. Wij bekijken samen hun offerte, we bespreken details en maken productietekeningen. We zetten verbindingen op punt, bekijken de wachtwapening en zorgen dat de elementen in optimale omstandigheden op de werf geraken. Wij werken altijd op maat en er wordt niets uit stock verkocht.”

BETON: Belt een aannemer Concrete Prefab Solutions voor een bepaald segment van gebouwen?

Marco Vrijens: “Neen, wij produceren structuurelementen voor alle segmenten: van ziekenhuizen, over sportcomplexen tot productiehallen. We streven er wel naar om altijd een aantal ‘specialere’ projecten in onze portfolio te hebben. Ik heb het dan over projecten waarbij de graad van afwerking belangrijk is. Grotere spelers gaan vaak op zoek naar zoveel mogelijk repetitie in productie, terwijl wij openstaan voor meer complexe vormen of projecten waar meer interactie met aannemer of architect nodig is.”

“We werken nu mee aan het cultureel centrum van Lommel, waar panelen met heel wat speciale vormen moeten worden geïntegreerd. Om het beton niet kil en grijs te laten aanvoelen, wordt er een pigment toegevoegd, zodat het beton warmer lijkt. Na plaatsing zal alles op de werf worden gestraald. Dit zijn typische werken die wij graag doen. Van dit soort projecten proberen wij er altijd één of twee in onze productie te hebben. Je mag er zo uiteraard ook niet te veel hebben, want dat is te arbeidsintensief voor onze ploeg van 30 arbeiders en vijf bedienden. Maar als we die bijzondere projecten kunnen combineren met ons gewone werk, lukt dit prima.”

BETON: Als nieuw bedrijf werden jullie meteen lid van de Federatie van de Betonindustrie.

Marco Vrijens: “Ik ben al lang actief in de betonsector en werkte voor verschillende bedrijven. Ik heb een lidmaatschap van FEBE altijd als positief ervaren. Bij de groepering FEBEFAST kan ik ervaringen uitwisselen met mijn concullega’s. In de technische commissie kan ik meedenken over en meewerken aan de totstandkoming van normen en voorschriften. Het is belangrijk voor de evolutie van prefab beton dat de producenten ook hier tijd in investeren. Bovendien maak je zo deel uit van een mooi netwerk van gelijkgezinden. Je leert er de hele sector kennen!”