D-Beton – Nieuwe fabriekshal voor nieuw bedrijf – “Dit is een nieuwe stap voor een moederbedrijf met een lange traditie.”

Enkele maanden geleden sprak Dominique Zyde de hoop uit om het gloednieuwe D-Beton, waarover hij de dagelijkse leiding heeft, in december 2020 te kunnen opstarten. Al op 22 oktober maakte LinkedIn melding van de eerste geproduceerde elementen in de nieuwe hal in Aalst. D-Beton maakt als dochterbedrijf van De Doncker bv een mooie start.

Dominique Zyde: We zijn uiteraard heel blij. De grondwerken voor onze hal zijn vorig jaar in november gestart. Na anderhalve maand was het bouwverlof, kregen we heel wat weerverlet, gevolgd door de lockdown in maart. Gezien de omstandigheden zijn de werken goed vooruit gegaan.”

BETON: Deze productiehal is een nieuwe stap voor een bedrijf met een lange traditie.

Dominique Zyde: Dat klopt. D-beton is een dochterbedrijf van De Doncker bv, met hoofdaandeelhouderschap van de eigenaars. Samen met hen zet ik hier mijn schouders onder en neem ik ook de dagelijkse leiding op. De Doncker bv is vanuit Roosdaal al 100 jaar actief in de sector van de betonindustrie. Het bedrijf heeft een reputatie opgebouwd als handelaar in bouwmaterialen, die tevens gewelven en breedplaten produceert. Zaakvoerders An en Frank Beeckman zijn de derde generatie in het bedrijf.

BETON: Voor de nieuw productiehal kozen jullie ook meteen een nieuwe regio.

Dominique Zyde:Aalst is centraal gelegen in Vlaanderen. Zo kunnen we Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Waals-Brabant, Wallonië en een deel van Antwerpen vlot bedienen. De nieuwe hal zal de productie van De Doncker dan ook fors uitbreiden. De Doncker bv heeft een traditie om aan de kleinere aannemer te leveren. De site in Roosdaal produceerde vooral breedplaten. Daarnaast is er een kleine productie-eenheid voor balken en kolommen, als een extra service voor bestaande klanten. De Doncker heeft het altijd belangrijk gevonden om klanten met een volledig gamma te bedienen, volgens het onestop-shop-principe. Met een eigen leveringsdienst wordt alles tot op de werf gebracht. Het businessmodel is gebouwd op korte lijnen en rechtstreeks contact met de aannemer. De commerciële mensen zijn technisch geschoold en kunnen de klant ook helpen met berekeningen.

D-Beton laat nu toe om de productie te diversifiëren en de overvraag die momenteel heerst, op te vangen. Een deel van de productie van de breedplaten is overgebracht van Roosdaal naar Aalst. Daarnaast produceren we (geïsoleerde) holle wanden en breedplaten XL. We kunnen de bestaande doelgroep nu beleveren met eigen productie. Daarnaast willen we ook grotere aannemers overtuigen. D-Beton legt zich dan ook toe op grotere projecten en grotere afmetingen.

BETON: De levering van de prefab elementen voor de productiehal gebeurde door een medelid van de Federatie: Valcke Prefab beton.

Dominique Zyde: Inderdaad, we kozen voor een klassieke hal met balken en kolommen en die werden geproduceerd en geplaatst door Valcke. De plint van drie meter hoogte bestaat uit sandwichpanelen in prefab beton. Daarboven, tot 12,5 meter, kozen we voor geïsoleerde sandwichpanelen. De betoncentrale bevindt zich in een aanbouw van 15 meter hoog, zodat alle opslag en verwerking van de grondstoffen binnen kan gebeuren.”

De keuze voor de combinatie van sandwichpanelen en een bovenstructuur in geïsoleerde panelen was voor ons de meest logische in economisch opzicht. De plint heeft een mooie hoogte, wat de mogelijkheid biedt om rekken te bevestigen of om er later kantoorruimte in onder te brengen. De hal is vrij klassiek, al hebben we toch een aantal elementen geplaatst die naar dimensionering niet alledaags zijn. Dat is niet verwonderlijk als je 18 meter overspanning nodig hebt om je betontafels te kunnen laten passeren. We moesten uiteraard ook rekening houden met het gewicht van de vier rolbruggen. Zeker in de beuk waar we gaan ontkisten en drie bruggen samen moeten werken, had dat implicaties op de dimensionering van de kolommen.”

BETON: De kantoren blijven voorlopig in Roosdaal?

Dominique Zyde: Neen, wij willen ook een commerciële dienst uitbouwen vanuit Aalst. We ontwikkelden nu slechts een deel van het terrein. Voor de kantoren voorzien we voorlopig containermodules. Op termijn kunnen we die extra zone misschien ontwikkelen voor extra opslag/stockageruimte of nieuwe kantoren. We willen zien wat de toekomst brengt.

BETON: Deze uitbreiding toont aan dat jullie vertrouwen hebben in de toekomst van prefab beton?

Dominique Zyde:Het is een steeds grotere uitdaging om mensen te vinden op de werf. Dat probleem lost prefab vanzelf op. Hoe meer een aannemer in prefab denkt, hoe minder afhankelijk hij is van deze bottleneck.” (KDA)

D-BETON, PRODUCTIEHAL – Aalst, 2020
Opdrachtgever: D-Beton bv
Ontwerp: Peter Jacobs
Aannemer: Alheembouw nv
Prefab beton elementen: Valcke Prefab Beton nv