B House krijgt eigen karakter dankzij strakke terrassen

© Capital Construct

B House is een ambitieus woonproject dat deel uitmaakt van de nieuwe Brusselse stadswijk ‘Mediapark’. Al in 2014 werd en masterplan voor deze creatieve wijk, gelegen op de voormalige site van de VRT en RTBF aan de Reyerslaan in Brussel, uitgetekend. Op termijn zullen er om en bij de 2.500 nieuwe woningen komen, voor 6.000 bewoners. De 200 woningen van B House krijgen dankzij de witte terrassen in architectonisch beton extra uitstraling.

B House zelf omvat 200 appartementen, verdeeld over zeven blokken. Bij het ontwerp werd veel aandacht besteed aan de leefkwaliteit van de toekomstige bewoners. Los van het feit dat de koper veel inspraak had over de indeling van zijn woning, is er voor elk appartement een groot leefterras voorzien. De hoekterrassen zijn nog iets groter dan de standaardexemplaren, waardoor op sommige plaatsen met een uitkraging van 2,6 m rekening moest worden gehouden. Sommige elementen wegen tot 11 ton.

Naast hun functionele meerwaarde, bieden deze terrassen het gebouw ook een esthetische meerwaarde. Dankzij hun strakke witte look bepalen zij mee het karakter van de zeven bouwblokken, die zich uitstrekken over de twee Brusselse gemeentes Schaarbeek en Evere. “Deze terrassen in wit, architectonisch beton mogen gerust tot de grootste leveringen gerekend worden die Stijlbeton nv al deed”, getuigt een trotse zaakvoerder Yves Maes. “Het geheel was een mooie uitdaging waar we twee jaar lang aan werkten.”

Topkwaliteit in architectonisch beton
Zowel functioneel als vormelijk beantwoorden de terrassen aan topkwaliteitsnormen. “De terrassen werden kant-en-klaar op de werf geleverd,” vertelt Yves Maes. “Het was dus niet nodig om ze op de werf extra af te werken of waterdicht te maken. In de fabriek werden ze ook uitgerust met isolatie en inox verankeringswapening om koudebruggen tegen te gaan en werden ze samen met de betonnen verdiepingsplateaus vastgegoten. Het enige wat op de werf nog moest gebeuren, was het installeren van de fraaie borstweringen en het verbinden van de waterafvoerelementen.” De strakke uitstraling van de terrassen wordt bereikt via een ‘omgekeerde productie’. Wat de bovenkant van het terras moet worden, bevindt zich tijdens de productie onderaan, aan de bekistingszijde. Na het bekisten werd de toplaag licht uitgewassen, waardoor de witte marmeraggregaten zichtbaar werden. De zo ontstane structuur geeft het balkon een extra luxueuze uitstraling, maar zorgt meteen ook voor een antislipafwerking. De onderzijde van de terrassen, die tijdens de productie de bovenkant was en dus de minst gladde zijde, werd op haar beurt verder bijgeschaafd om een crépi-effect te creëren.  Tot slot werden de verticale delen voorzien van een vochtwerende behandeling.” (KDA)

B House – SCHAARBEEK & EVERE, 2020
Opdrachtgever: Capital Construct sa
Architect: Axent Architects srl
Stabiliteit: Bureau Van Ransbeeck bv
Aannemer: Entreprises Louis de Waele sa & Socatra sa
Prefab betonelementen terrassen: Stijlbeton nv
Totale oppervlakete: 31.270 m2
Aantal eenheden: 200 appartementen

You may also like...