“Het voorbije decennium ontwikkelden onze leden tal van innovatieve producten en oplossingen die toelaten om water lokaal, al dan niet vertraagd, in de bodem te laten infiltreren of op te slaan.”

Duizenden liters water gaan verloren maar over een viertal maanden worden u en ik aangemaand om geen water in de tuin te gebruiken omwille van … waterschaarste.

— Stef Maas

Het regent pijpenstelen. Mijn aandacht wordt afgeleid door het geroezemoes van de vallende regen, net wanneer ik dit edito schrijf van een BETON met als thema ‘waterbeheersing’. Het water stroomt van de met steenslag bedekte oprit af – vastgereden steenslag blijkt al even ondoorlaatbaar te zijn als een asfaltlaag – en haast zich naar de greppel van de weg. Daar mengt het zich met het water dat op de weg valt en verdwijnt het in de straatkolk. Duizenden liters water gaan verloren maar over een viertal maanden worden u en ik aangemaand om geen water in de tuin te gebruiken omwille van … waterschaarste.

We hebben nood aan batterijen. Accu’s die geen energie maar water vasthouden zodat een overaanbod aan water niet verloren gaat en gebruikt kan worden bij schaarste. ‘Waterretentie’ heet dat met een duur woord. De problematiek sluit nauw aan bij die van de hernieuwbare energie en de wil om energie uit bijvoorbeeld windmolens op te slaan en aan te wenden op windstille momenten. Met dat verschil dat de investeringen voor het lokaal opslaan van energie van een heel andere orde zijn dan die voor het lokaal opslaan van water.

Het voorbije decennium ontwikkelden onze leden tal van innovatieve producten en oplossingen die toelaten om water lokaal, al dan niet vertraagd, in de bodem te laten infiltreren of op te slaan. Het hele gamma in prefab beton is voorhanden, zowel voor de private als voor de openbare ruimte, waarbij esthetiek en functionaliteit voorop staan. Die producten inspireren op hun beurt de wegontwerper om vastgeroeste ideeën te verlaten en het ontwerp aan te passen aan onze ‘nieuwe’ eisen. U leest er alles over in deze BETON.

De paasvakantie komt eraan. Misschien een goed moment om die oprit om te vormen naar een waterbatterij in prefab beton.

Stef Maas, Directeur