Infiltrerende oplossing voor compacte terreinen “Bij hevige stortbuien kan de capaciteit van je regenwaterput onvoldoende zijn”

Om een goed waterbeheer te bevorderen, zoeken de FEBE-leden steeds naar innovatieve oplossingen. Eloy Water sa ontwikkelde een infiltratiesysteem dat tegemoetkomt aan de noden van wateropvang én infiltratie in residentiële en publieke omgevingen.

Olivier Eloy, zaakvoerder: “We weten intussen dat verharde oppervlakken de natuurlijke loop van water tegengaan, omdat ze de infiltratie verhinderen. Het verharden van onze oppervlakte veroorzaakt verontrustende milieuproblemen. België is een van de meest verharde landen van Europa. Wallonië is weliswaar minder verhard dan Vlaanderen. Installaties voor het opvangen en infiltreren van regenwater kunnen in Wallonië al een flink deel van het probleem van de uitdroging van de ondergrond oplossen.”

Olivier Eloy: “Aannemers van infrastructuurwerken zijn overtuigd van beton als geschikt materiaal voor de opvang en afvoer van regenwater. Onze klanten waren op zoek naar een gelijkaardig product, mét bufferings- en infiltratiemogelijkheid. Daarom hebben wij een regenwaterput zonder bodem ontworpen, die het water rechtstreeks in de ondergrond laat infiltreren en tegelijk weerstand biedt tegen vervorming, dankzij het ultrahogesterktebeton. Waarom men als particulier voor deze oplossing zou kiezen? In sommige gemeentes in Wallonië is – afhankelijk van de samenstelling van de bodem – een regenwaterput verplicht bij nieuwbouw. Bij hevige stortbuien kan de capaciteit van die regenwaterput onvoldoende zijn. Met de oplossing van de poreuze regenwaterput sijpelt het regenwater traag door naar de bodem in plaats van het terrein in een modderpoel te veranderen. Overigens is deze oplossing ook toekomstgericht. De trend naar fellere buien zal zich de komende jaren doorzetten, waardoor aangepaste oplossingen voor de infiltratie van regenwater nodig zullen zijn. Het systeem van Eloy Water vond snel ingang in de praktijk. Aannemer Christophe Prévot van Michel Prévot sprl: “We hebben het product onlangs toegepast bij een appartementsblok in Herstal, waar de regenwaterput aan vervanging toe was. We hebben onmiddellijk voorgesteld om deze infiltratieoplossing te installeren. De beschikbare ruimte was heel beperkt en dit systeem is al mogelijk vanaf 4 m². Voor ons als installateur was dit een eerste goede ervaring, omwille van het installeringsgemak.” (KDA)

Privaat woonproject - HERSTAL, 2021
Opdrachtgever: Privaat
Aannemer rioleringswerken: Michel Prévot sprl (Ouffet)
Prefab betonelementen: Eloy Water sa