Waterdoorlatend parkeerterrein in Steenokkerzeel – “Mechanische plaatsing is efficiënt en ergonomisch”

Grasbetontegels zorgen voor een begaan- en berijdbare verharding. Tegelijk laten ze ook infiltratie van hemelwater in de bodem toe. Voor parkeerterreinen is dit een ecologisch verantwoorde keuze. Die keuze maakte men ook bij repatriëringscentrum ‘Caricole’ te Steenokkerzeel. Dankzij een mechanische plaatsing van de grasbetontegels van op de vrachtwagen kon deze parking snel en ergonomisch worden aangelegd.

Voor het repatriëringscentrum leverde Bleijko 5.000 m² grasbetontegels van 60 x 40 x 12 cm. Ze werden door het transportbedrijf en de aannemer in een minimum van tijd geplaatst. Dat gebeurde mechanisch van op de vrachtwagen. Nadat de aannemer het bed tot op de gewenste hoogte had afgegraven, werd de fundering geplaatst. Deze fundering werd ontworpen in functie van de verwachte belasting alsook in functie van de waterinfiltratie. Een chauffeur plaatste vanop de vrachtwagen alle grasbetontegels, vier stuks tegelijk. Op die manier kon 500 à 600 m² aan grasbetontegels per dag worden geplaatst. Dat is 4 à 5 maal sneller dan met een gewone ploeg arbeiders.

Frank Mortier, account manager bij Bleijko: “Naast een tijdsbesparing levert deze manier van plaatsen vooral een ergonomisch voordeel. De arbeidsomstandigheden worden geoptimaliseerd, zeker als je weet dat deze elementen 49 kg per stuk wegen.

Parkeerterreinen STEENOKKERZEEL, 2019
Opdrachtgever: Vlaamse Gemeenschap
Aannemer : Lareco nv, Bornem
Transport: Trablo nv
Prefab betonelementen: Bleijko nv