Arnold Van Acker (†) spitte de geschiedenis van holle welfsels uit

Postuum verscheen in het magazine CPI het laatste artikel van Arnold Van Acker (1936-2019). Van Acker was jarenlang adviseur voor FEBE en een gepassioneerd promotor van prefab betonelementen. Hij wijdde zijn hele loopbaan als ingenieur aan onderzoek en kennisoverdracht in en voor de betonsector. Stef Maas, directeur van FEBE, legde de laatste hand aan dit artikel, dat bij Van Ackers overlijden nog onafgewerkt op zijn bureau lag.

Van Acker reconstrueert in het stuk de historische ontwikkeling van de holle welfsels. Hij baseerde zich op een analyse van patenten uit de eerste helft van de 20e eeuw en op zijn persoonlijke ervaringen vanaf 1960. Vanuit een historisch oogpunt beschrijft hij de belangrijkste productietechnieken en systemen in West-Europa, en hun specifieke eigenschappen. De verschillende schema’s, tekeningen en oude foto’s illustreren het geheel. Tot slot geeft Van Acker zijn mening over de toekomst van deze prefab elementen.

Van Acker, Arnold; Maas, Stef: Historical development of Hollow Core slabs. CPI Concrete Plant International 02/2021.