Constantin Brodzki Initiator van de ‘CBR-stijl’ overleden

De Pools-Belgische architect Constantin Brodzki is op 28 maart op 96-jarige leeftijd overleden. Hij verrijkte Brussel met de CBR-stijl, die de naam te danken heeft aan Brodzki’s meest bekende modernistische parel: de hoofdzetel van cementproducent CBR in Watermaal-Bosvoorde. Met het CBR-gebouw, het icoon van de betonarchitectuur, schreef de man architectuurgeschiedenis.

Constantin Brodzki werd geboren in Rome in 1924, als zoon van een Poolse vader en een Belgische moeder. Hij verhuisde kort voor de tweede Wereldoorlog naar België. De jonge Brodzki studeerde af aan La Cambre en haalde als stagiair zijn inspiratie in New York. Later werd hij een van de grote figuren van het modernisme, meer bepaald van het brutalisme.

In de jaren ‘70 bracht hij een verschuiving teweeg in het denken over beton. Dat legde hij ons recent nog uit tijdens een interview (BETON 246): “We vergeten te snel dat beton geen hard materiaal is, dat het aanvankelijk vloeibaar is. 
Door die vloeibaarheid te benadrukken, heb ik de manier waarop we naar beton kijken veranderd: door die visie heb ik duidelijk gemaakt dat betonelementen niet per definitie een rechte vorm moeten hebben.”

De man had een fascinatie voor industrialisering. Toen hij het CBR-gebouw ontwierp, zocht hij naar een methodologie om een gebouw neer te zetten dat op industriële basis geprefabriceerd kon worden. Zeven jaar lang werkte hij samen met CBR aan een techniek om prefab betonpanelen in vloeiende vormen te maken. Hij kreeg de hele CBR-fabriek ter beschikking om zijn concept te verwezenlijken en realiseerde eerst twee kleinere “proefgebouwen” in beton, voordat hij aan het grote bouwwerk begon. Het CBR-gebouw staat sinds 2018 op de lijst van beschermde gebouwen.

Constantin Brodzki

  • 1924-2021
  • Bekende creaties in Brussel: CBR-gebouw, paviljoen Expo 58, filmmuseum-Cinematek, Swift-gebouwen, Generali-kantoor