Le Plateau d’Erpent – Ecowijk met harmonieuze gevels

© Philippe Piraux

In Erpent, deelgemeente ten zuiden van Namen, ligt, midden in het groen en met uitkijk op de Maas en de Citadel, ‘Le Plateau d’Erpent’. Het is een autoluw en duurzaam complex van woningen en appartementen dat sinds 2018 in aanbouw is. Ontworpen voor bewoners van morgen, met oog voor duurzaamheid en met alle comfort.

“Wij hebben dit nieuwe type wijk ontworpen met veel aandacht voor het milieu”, aldus copromotor Immobel. “Wat betreft het energieverbruik, de kwaliteit van de isolatie, het afvalbeheer, het regenwaterbeheer, de relatie met de natuur: met al die aspecten hebben we rekening gehouden bij het ontwerpen van deze site. Wij hebben gekozen voor een resoluut duurzame en milieuvriendelijke aanpak.”

Le Plateau d’Erpent ligt een beetje weg van de Chaussée de Marche, en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. In de buurt liggen verschillende scholen. De eerstesteenlegging van de 10 hectaren grote ecowijk vond plaats in september 2018. Intussen is de wijk in gebruik.

Het project omvat 340 woningen en zal in twee fasen worden uitgevoerd: de eerste fase omvat 30 woningen en 142 appartementen, verdeeld over 4 gebouwen. De appartementen zijn goed voor een bebouwde oppervlakte van 12.500 m². Ze zijn verdeeld over 2 gebouwen van 34 eenheden, één van 56 eenheden en een laatste van 18 eenheden. Elk gebouw zal één aangepast appartement hebben voor mensen met beperkte mobiliteit. De huizen met drie slaapkamers hebben een tuin en zijn beschikbaar met of zonder garage, met platte daken of zadeldaken om aan individuele eisen te voldoen. Parkeerplaatsen voor auto’s liggen aan de rand van de groene woonsites. Voet- en fietspaden doorkruisen de woonblokken en leiden naar het hart van het project: een gemeenschappelijke ruimte begrensd door een park. Deze groene openbare ruimte biedt voldoende plek voor de bouw van appartementsgebouwen van hoge kwaliteit.

Voor de 50 terrassen van de appartementen koos men voor grijs architectonisch beton, dat geleverd werd door SVK Elbeton. Julie Delorge, projectbeheerder voor de architect Atelier de l’Arbre d’Or: “Voor de ecowijk besteedden wij veel aandacht aan het gevelbeeld van de verschillende gebouwen. Voor de appartementen bepaalde ik samen met met geassocieerde partner Bernard Voglet een apart beeld. De gevel is een combinatie van rode en beige baksteen, met een aantal gevelpartijen in Eternitplaten. Daarbij vonden wij de grijze balkons in architectonisch beton mooi passen. De gezuurde afwerking sluit mooi aan bij de structuur van de gevel. De aannemer besliste om met SVK Elbeton te werken. In het verleden hadden wij al elementen in projecten van hen en we hadden hier goede ervaringen mee.”

Ecowijk Le Plateau d’Erpent is niet toevallig een gegeerde plek in de regio. Een palet van woningtypes – huizen met of zonder garage, appartementen of studio’s – komt tegemoet aan de wensen van de huidige en toekomstige generaties die zich in Namen willen vestigen in een rustgevende, comfortabele en duurzame woonomgeving.

Ecowijk Erpent, 2021
Opdrachtgever: Thomas & Piron Bâtiment sa, Thomas & Pyron Home sa et Compagnie immobilière de Wallonie (Immobel)
Architect: Atelier de l’ Arbre d’Or sprl
Stabiliteit : Bureau Van Ransbeeck bv
Aannemer : Thomas & Piron sa
Prefab beton elementen (terrassen) : SVK Elbeton nv
Terreinoppervlakte : 10,2 ha

HET PROJECT OMVAT 3 FASES :
> 1 : 142 appartementen 30 huizen +/- 600 m² bureauruimte
> 2 : 28 appartementen 38 huizen
> 3 : 101 huizen