Sector met Talent – Deel 1 – Dirk Seykens

Dirk Seykens – Kerkstoel 2000+

De prefab beton industrie evolueert voortdurend. Dat vertaalt zich ook in het jobaanbod. Zowel in de administratie als op de werkvloer telt de sector boeiende jobs, waar heel wat te leren valt. In onze nieuwe reeks voeren we een kort gesprek met een medewerker die zijn job met passie uitvoert. De spits wordt afgebeten door Dirk Seykens, hoofdmeestergast bij Kerkstoel 2000+ nv 

Beton: Kan u uw loopbaan bij Kerkstoel 2000+ nv schetsen?

Dirk Seykens: “Ik ben al 23 jaar aan de slag bij Kerkstoel! Op school specialiseerde ik me in computergestuurde werktuigmachines en nadien verdiepte ik me in industrieel onderhoud. Daarna kwam ik bij Kerkstoel 2000+, toen ook al in volle groei. Ik begon helemaal onderaan de ladder, als betongieter. Na 9 jaar werd ik reservemeestergast, om het jaar daarop meestergast te worden. Sinds vier jaar ben ik hoofdmeestergast. Maar voor ik met pensioen ga wil ik zeker nog even opnieuw aan de slag als betongieter!”

BETON: Wat houdt uw job vandaag in?

Dirk Seykens: “Als hoofdmeestergast loop ik mee in de productie om te kijken of alles volgens de regels van kwaliteit en veiligheid verloopt. Samen met de meestergasten volg ik de bezetting van de ploegen en het verloop van de productie. Ik controleer productieplannen op afwijkingen en stuur die bij, samen met de tekenaars. Alle acties worden besproken met de meestergasten, 
zodat iedereen op de hoogte is.”

BETON: Welke evolutie heeft u in de betonsector gezien?

Dirk Seykens: “Al toen ik hier aankwam, liep alles computergestuurd, maar doorheen de jaren veranderden zowel software als machines. Uiteraard is er ook permanente innovatie. Zo staat er in de nieuwe fabriekshal van Kerkstoel 2000+ een isolatiemachine. Vroeger werden de isolatiepanelen met de hand gesneden, terwijl nu een computergestuurde robot alles keurig op maat snijdt, precies zoals de tekenzaal het heeft bepaald. Ook de weg van granulaat tot beton kende een stevige evolutie. De kleine betoncentrale op het terrein werd vervangen door een grotere en performantere centrale. Doordat de voorraden aan zand en grind nu op een bunker liggen van waaruit transportbanden de silo’s vullen, verloopt het gehele proces efficiënter en behoort het op en neer rijden met een bulldozer tot de verleden tijd.”

BETON: Op welk project bent u trots?

Dirk Seykens: “Ik heb aan héél veel projecten meegewerkt, maar de NATO in Brussel blijft me toch bij. Wij maakten 100.000 m² aan vloerplaten, alle met geïntegreerde leidingen voor betonactivering. De NATO volgde het volledige proces mee op van A tot Z. Tijdens de productie was er bijvoorbeeld steeds iemand aanwezig die erover waakte dat alles volgens afspraak verliep en er niets in het beton terechtkwam wat er niet in thuishoort. Daarnaast wil ik ook een project in Zaandam, Nederland, vermelden.  Voor dit project produceerden we een 700-tal grote muren van 10 m bij 3,5 m. De elementen zijn dermate groot en zwaar dat er maar twee wanden per slee geplaatst konden worden zonder de maximale toegelaten massa voor wegvervoer te overschrijden. In totaal nam dit project een viertal maanden in beslag .”

BETON: Waarin vindt u dat Kerkstoel 2000+ nv uitblinkt?

Dirk Seykens: “Het belangrijkste element, daar moet ik niet over twijfelen, dat is kwaliteit!”