Auditoria ULB – prefab elementen met complexiteit

Het is intussen een traditie geworden: In november reikt FEBE haar FEBE Elements Awards uit aan belangwekkende projecten, ideeën en initiatieven met prefab beton. De feestelijke uitreiking vindt doorgaans plaats in een kader dat de mogelijkheden van prefab beton belichaamt. Voor deze editie valt de keuze op de auditoria van de Faculteit Geneeskunde van de Université Libre de Bruxelles (ULB).

De uitreiking van de Awards zal plaatsvinden in dit gebouw uit 2019. Het complex omvat vier auditoria en een monumentale inkomhal. Op het gelijkvloers bevinden zich de twee kleinste aula’s (146 en 148 plaatsen) en één groter (329 plaatsen). Samen vullen de ruimtes een kwartcirkel met een straal van 35 meter. Daarboven overspant een vierde auditorium het gelijkvloers en biedt het zo ruimte aan 772 zitplaatsen. Om planningsredenen – snelheid en efficiëntie – koos de bouwheer ervoor om zoveel mogelijk in prefab te voorzien. Het gebouw biedt een ware catalogus van geprefabriceerde betonnen elementen: kolommen, balken, voorgespannen breedplaten, tribune-elementen, trappen, bordessen, dubbele wanden, volle wanden en ook gebogen balken en wanden.

Dat is niet de enige reden waarom dit gebouw wat aandacht verdient van een publiek dat interesse heeft in de mogelijkheden van prefab. Ten eerste waren de verbindingen tussen gekromde wanden en vele onregelmatige stukken niet alledaags. Daarenboven konden sommige elementen omwille van hun formaat niet in prefab geleverd worden, en vormden de verbindingen tussen ter plaatse gestorte elementen en geprefabriceerde elementen een extra uitdaging.

Omdat de verschillende elementen geleverd werden door de bedrijven van de CRH-groep, koos de opdrachtgever ervoor om dit project in goede banen te laten leiden door d-Concrete!, dat binnen de CRH-groep totaaloplossingen aanbiedt via coördinatie, engineering en project management.

David Dupont van d-Concrete!: “In dit project zijn de geprefabriceerde elementen inderdaad meer ingewikkeld en technisch dan wat we op traditionele werven tegenkomen. De aula’s strekken zich elk uit over twee verdiepingen. Onder de bankrijen bevinden zich de wanden en de ingewikkelde balken die deze wanden ondersteunen, dit allemaal omringd door periferische zuilen, waaronder de grote zuil, over de ganse hoogte van het gebouw. Dat zorgde ervoor dat het op de plannen en de 2D-zichten het soms zeer moeilijk was de situatie te begrijpen. Om de interactie tussen ter plaatse gestort en prefab zeer goed te beheren, hebben wij alles in 3D hertekend.

Talrijke elementen vertoonden trapvormen van grote afmetingen die tegelijkertijd op een gestorte zuil en op een dubbele wand en/of geprefabriceerde balken met de nodige uitsparingen rustten. Dit is typisch het soort projecten waarin BIM heel nuttig is. Het resultaat was een 0% foutenlast.” (KDA)

Université Libre de Bruxelles, Campus Erasme; Auditoria voor de Faculteit Geneeskunde 2019, Brussel
Opdrachtgever: Université Libre de Bruxelles
Architect: Art&Build bv
Aannemer: Valens nv
Studiebureau: Pirnay bv
Prefab betonelementen: CRH Structural Concrete Belgium nv