Sector met talent – Deel 2 – Jeremy Leclercq – Decomo nv

De prefab betonindustrie evolueert voortdurend. Dat vertaalt zich ook in het jobaanbod. Zowel in de administratie als op de werkvloer telt de sector boeiende jobs, waar heel wat te leren valt. In deze reeks ‘Sector met Talent’ leggen we telkens enkele vragen voor aan een medewerker die zijn job met passie uitvoert. Deze keer: Jérémy Leclercq, industrieel tekenaar bij Decomo sa.

Wat houdt de job precies in? Hoe ziet een doorsnee werkdag eruit?

Mijn taak bestaat in het tekenen van de lay-outplannen (de plaats van de elementen in het geheel), detailplannen (de verbindingen) en productieplannen (wapening, manipulatie, enz.) voor de verschillende onderdelen van architectonisch beton van een project. Dit gebeurt in drie fasen:

in de eerste plaats moeten de documenten die nodig zijn voor een goede uitvoering van de plannen bij de projectleider worden verzameld en worden de belangrijkste zaken en technische aspecten van de elementen besproken. Daarna creëren we de elementen in 3D rond een BIM-model, dat de elementen van de verschillende vakgebieden groepeert. Wij kunnen dan de uiteindelijke rendering van het gebouw bekijken en eventuele problemen met de vorm, de assemblage of de bevestiging van onze onderdelen controleren. Ten slotte stellen wij de productiefiches van de elementen op en sturen deze ter goedkeuring naar de klant. In dit stadium plan ik de productieaccessoires (bijvoorbeeld voor het hanteren van het onderdeel) en de assemblagetoebehoren (bevestiging ter plaatse). De platen worden vervolgens naar de productie gestuurd volgens een vooraf vastgesteld schema (voorbereiding van bekisting en toebehoren, wapening, gieten, afwerking, opslag en verzending).

Hoe bent u bij deze job terecht gekomen?

Ik was net klaar met mijn studie technische grafische vormgeving in Bergen, toen ik in dienst trad bij Decomo. Zij waren op dat moment op zoek naar een industrieel tekenaar, met een Plan de Formation Insertion (PFI , een specifiek vormingsprogramma van het Waals Gewest, n.v.d.r.). Mijn profiel paste bij de vacature, omdat ik tijdens mijn studie technisch tekenen en 3D-modelleren volgde. Dit vormingsprogramma heeft mij in staat gesteld mijn theoretische opleiding te vervolledigen met ervaring in de praktijk. Ik kon mij de werkmethode van Decomo eigen maken en mij aanpassen aan hun specifieke tekenprogramma (Allplan).

Kende u de betonsector voordat u erin kwam werken? Wat verraste u het meest?

Ik deed een jaar architectuur voor ik mijn studies in Bergen aanvatte. Daar heb ik heel kort de grondbeginselen van beton en de bijbehorende toepassingen leren kennen. Maar het was bij Decomo dat ik het meest leerde dankzij mijn collega’s en mijn nieuwsgierigheid. Ik was verrast door de verscheidenheid aan toepassingen voor beton. Het is een materiaal dat alomtegenwoordig is: terrassen, balkons, binnenhuisinrichting, en zelfs kunstwerken…

Heeft u een voorbeeld van een project waar u aan meegewerkt heeft en “trots” op bent?

Er schieten me verschillende projecten te binnen omdat ze origineel waren of anders dan wat ik dagelijks doe. Ik denk aan de kinderopvang Hectolitre in Brussel, waar de panelen zijn gemaakt met een matrix die bladeren voorstelt en waar de voegen en schijnvoegen de takken voorstellen. De Odd Fellow University Hall Annex in Manchester, met panelen gemaakt van Belgische bakstenen en aardewerk uit Portugal, is ook het vermelden waard. Dat zijn maar enkele van de vele mooie projecten waar ik mooie herinneringen aan overhoud.

Hoe lang werkt u al bij Decomo? Heeft u het productieproces zien veranderen?

Ik kwam bij Decomo in 2008. In de loop der tijden heb ik projecten complexer zien worden en klanten veeleisender en ambitieuzer. Het bedrijf is voortdurend in ontwikkeling en moet concurrerend blijven. Decomo heeft zwaar geïnvesteerd in zijn infrastructuur. De machines waarmee wij werken, zijn steeds gesofisticeerder, sneller en preciezer zodat de kwaliteit van het eindproduct perfect overeenstemt met wat de klant zoekt en verwacht. Zo werken wij in onze timmerafdeling sinds enkele jaren met een CNC-machine, waardoor wij de productie van bekistingen kunnen vereenvoudigen en complexere bekistingen kunnen maken dan vroeger. (HV, SR)