Enjoy Concrete creëert kunstwerk voor Beaufort 2021

Nog tot 7 november 2021 zijn langs de Belgische kust de kunstwerken van de triënnale ‘Beaufort 2021’ te bewonderen. Trekt u er heen, loop dan zeker even langs het werk Pillage of the Sea, want hier valt een sterk staaltje van geprefabriceerd beton te bekijken.

Naast de golfbreker in Bredene staat een uitvergroot ‘steenmannetje’, een torentje van opeengestapelde stenen. Het is een oriëntatiepunt voor wandelaars, maar verwijst ook naar de spirituele betekenis van opeengestapelde stenen in vele oude culturen. De stapel stenen wordt hier een toren van zandzakken, die een denkbeeldige dam vormen tegen de stijgende zeespiegel.

Voor de productie van haar Pillage of the Sea werkte de kunstenares samen met Enjoy Concrete. Gezien dergelijke creatie niet meteen tot de dagelijkse productie van het bedrijf uit Veurne behoort, ging aan het maken van de elementen heel wat studie en experiment vooraf. Waar de eerste proeven in een weinig organische vorm resulteerden, is het eindresultaat een mooie, schijnbaar natuurlijk gevormde stapel van gevulde zandzakken of zogenaamde ‘vaderlanders’. Het resultaat werd uiteindelijk bekomen met een volledig natuurlijke bekisting van geweven jute. Een bed van gerecycleerd zand uit de fabriek geeft vorm aan de elementen.