Nominatie Outstanding Precast – Scheldezicht – Antwerpen

’Scheldezicht’ neemt een prominente plek in binnen de wijk Nieuw-Zuid en de skyline van Antwerpen. Het 80 m hoge gebouw is robuust maar heeft tegelijk een grote elegantie en een herkenbare identiteit meegekregen door de witte betonnen sluier die schijnbaar moeiteloos rond het gebouw is gedrapeerd.

Die betonsluier is opgebouwd uit ruime terrassen van bijna 3 m diep die een uitzonderlijke woonkwaliteit toevoegen voor de bewoners. Samen met verticale kolommen vormen ze een herkenbaar vlakkenpatroon dat zowel speels als functioneel is.

In elk vak ontstaat een kleine verticale gemeenschap van buren die gestimuleerd worden om elkaar meer te ontmoeten. De prefab betonnen sluier krijgt zo een sociale meerwaarde en sluit naadloos aan bij de hoge ambities van het project, waar ook binnen- en buitenruimtes worden gedeeld zoals een wassalon, een klusruimte en een daktuin. Het gevelpatroon maakt tegelijk de hoogte van de woontoren bevattelijker.

Van ver herkent elke bewoner makkelijk zijn of haar woning. De witte sluier maakt komaf met de anonimiteit waar veel repetitieve hoogbouwprojecten mee kampen. De betonnen vlakkenstructuur vormde tenslotte ook een boeiende technische uitdaging. Bij de uitwerking is gezocht naar de delicate balans tussen sterkte en fragiliteit, tussen robuustheid en elegantie. De constructieve samenwerking tussen alle bouwpartners heeft geleid tot een uitzonderlijke en vernieuwende architectuur, ogenschijnlijk heel eenvoudig maar tegelijkertijd ook zeer doordacht.


DE JURY > Deze woontoren met unieke uitstraling toont hoe een architecturaal concept op elegante wijze met prefab beton gerealiseerd kan worden. De gevel is in feite tweeledig. De kern van het geïsoleerde gebouw is bekleed in baksteen. Daaromheen is een structuur gedrapeerd uit prefab beton die de buitenruimte voor de bewoners organiseert. De ontwerpers hebben de grote schaal van deze toren ingedeeld in kleinere entiteiten die omkaderd worden door de slanke verticale vinnen in wit architectonisch beton.

Technisch is deze realisatie duidelijk een huzarenstuk geweest. De maatvoering van de rasterstructuur werd door de ontwerpers nauwlettend bewaakt, wat voor de stabiliteit van de elementen met aanzienlijke omvang een grote uitdaging vormde. De fabrikant paste hiertoe het principe van samengestelde elementen toe, bestaande uit een betonschil rondom een roestvrijstalen structuur. Bovendien dragen de kolommen niet af maar werden ze opgehangen aan de bovenliggende terrassen.

De jury is onder de indruk van enerzijds de technische oplossingen die hier ontwikkeld werden en anderzijds de vormelijke en functionele zuiverheid van het ontwerp.

  • Architect: C.F.Møller architects – BRUT architecture and urban design cvba – ABT-België nv
  • Aannemer: BAM Interbuild bv
  • Studiebureau: Establis bv – CES nv
  • Opdrachtgever: Triple Living nv
  • Prefab beton: Verheyen nv