Nominatie Precast in Buildings – De Korenbloem – Kortrijk

Dit project is één van de deelprojecten van het pilootproject ‘Onzichtbare zorg voor De Korenbloem’ in Kortrijk.

Het gebouw biedt nieuwe woonmodellen voor bewoners met specifieke zorgprofielen. Een historische neoklassieke villa werd uitgebreid en herbestemd met een gebouw dat een nieuwe link creëert tussen de straat en een centraal gelegen park, midden in een stadsblok aan de rand van Kortrijk.

De nabijheid van de bestaande villa, met haar klassieke verticale geleding, inspireerde het ontwerp van de gevel van het nieuwe gebouw. Deze ontleent elementen van klassieke tuinstructuren zoals balkons, pergola’s, luifels en tuinkamers om zo een mediërende schaal te creëren tussen de privacy van het woongebouw en zijn stedelijke context.

Betonnen lijnelementen variëren in diepte rondom het gebouw en creëren luifels en terrassen die beschutting bieden aan de kwetsbare bewoners. Ranke geprefabriceerde betonnen kolommen, die door hun gezuurde oppervlakte het witte aggregaat en zwart zand in een terrazzo-effect onthullen, creëren een ritmische gevel langs de nieuwe route naar het park.

Na verloop van tijd zullen kleurrijke klimplanten, zoals blauwe en gouden regens, hun weg vinden langs de kolomstructuur om een weelderig groen kader te creëren voor het dagelijkse leven van de bewoners.

DE JURY> De slanke kolommen en de met zorg maatgegeven luifels en balkons geven het geheel een statig en rustgevend karakter. De technische uitvoering is bijzonder geslaagd. De fijne gezuurde afwerking die zowel het witte aggregaat als zwarte zand onthult, als in een terrazzo effect, sluit harmonieus aan bij de klassieke architectuur van het 19e-eeuwse landhuis. Deze realisatie toont op welke manier prefab beton als materiaal kan worden ingezet voor de realisatie van een verfijnde en tegelijk solide architectuur. De jury is erg onder de indruk van het esthetische resultaat.

  • Architect: Studio Jan Vermeulen i.s.m. Tom Thys Architecten
  • Aannemer: Strabag nv
  • Studiebureau: VK Architects & Engineers nv
  • Opdrachtgever: De Korenbloem vzw
  • Prefab beton: Verhelst Prefab nv