Nominatie Precast in Buildings – Vrijetijdscomplex De Meermin – Waasmunster

De keuze van de gemeente Waasmunster om haar vrijetijdscentrum nabij het Kerkplein te herbestemmen, strookt met de ambities voor duurzame dorpskernversterking van POLO Architects.

‘De Meermin’ is een plaats waar de Waasmunsteraren zowel sport als cultuur kunnen beleven, en die mensen met verschillende levensstijlen en leeftijden samenbrengt. Het zoeken naar de juiste inpassing van het architectuurontwerp in zijn omgeving resulteert in het uitnodigende concept van de ruimte tussen de verschillende vrijetijdsbestedingen, zijnde een bibliotheek, een sportinfrastructuur met drie zalen, een polyvalente ruimte en een theaterzaal.

Het resultaat bestaat uit vier eenvoudige met hout beklede volumes rondom een hof in openlucht, met een colonnade in architectonisch beton.

De volumes zijn zo gepositioneerd dat er tal van relaties en doorzichten ontstaan zowel naar elkaar als naar de mooie groene omgeving.

Het geheel is verbonden door een betonnen luifel die zich ‘opent’ naar het dorp en zo mensen uitnodigt. De grens tussen binnen en buiten vervaagt.

Een nieuwe collectieve ruimte ontstaat, waar men iets kan drinken, een boek uit de bib kan lezen, een buurman kan ontmoeten die aan het wachten is tijdens de gymnastiektraining van dochter of zoon, waar men kan nakaarten over een verloren handbal match en tegelijkertijd het programmaboekje van het theater kan ontdekken.

DE JURY > De overdekte gaanderij bestaat uit een kolommenrij in prefab beton en een betonnen luifel. Zij verbindt de verschillende programma-onderdelen en verankert het nieuwe complex in de bestaande dorpskern. De statige zuilengang vormt een gelede bufferzone tussen de verschillende programma-elementen en de centrale ruimte. Het plein toont zich als een kamer in de open lucht, met een waterpartij, bomen en speelse zitelementen eveneens in prefab beton. De jury apprecieert de beeldende kracht die uitgaat van de ruimtelijke figuur van deze zuilengalerij omheen het binnenhof, die gematerialiseerd werd in lichtgrijs beton in combinatie met houten gevels.

  • Architect: POLO Architects bvba
  • Aannemer: Cordeel Invest nv Temse
  • Studiebureau: Technum nv – TTAS Theaterbouw bvba
  • Opdrachtgever: Gemeente Waasmunster
  • Prefab beton: C-Concrete nv – Cordeel Zetel Temse nv