Nominatie Precast in Landscape – Burgemeesterpark – Lochristi

Het Burgemeesterpark is een inbreidingsproject in het hart van Lochristi, langs de drukke N70 die Gent met Antwerpen verbindt. Vier woonblokken, die los van elkaar staan, vormen, mede dankzij een gemeenschappelijke groenvoorziening, één architecturaal geheel.

Een van de uitgangspunten in het ontwerpproces was om het hemelwater 100% ter plaatse te laten infiltreren. Bijgevolg werden er geen goten of waterontvangers geplaatst.

In plaats daarvan werd het terrein zo geprofileerd dat het oppervlaktewater in twee bekkens terechtkomt, die in elkaar overlopen. Na een paar dagen van hevige regenval kijken de bewoners uit op een grote, maar ondiepe waterpartij. Het gehele park werd op een organische en architecturale manier ontworpen.

De vormentaal van het park werd herhaald in enkele stapstenen, zodat deze op een juiste manier geïntegreerd kunnen worden en naadloos passen in een zacht, glooiend landschap.

De geprefabriceerde betonnen stapstenen werden voldoende groot gemaakt zodat er comfortabel over gewandeld kan worden.

Naast het puur functionele geven de stapstenen ook een speels karakter aan de wadi’s doordat ze meegaan met de hellingen en verschillende hoogtes hebben. Zo dienen ze ook als een indirecte en uitdagende speelaanleiding voor kinderen.

Bovendien is dit de perfecte plaats om de lokale fauna en flora te ontdekken.

DE JURY > Dit project heeft de jury gecharmeerd omdat het plaatje klopt. Eenvoudige elementen zijn op een originele manier geïntegreerd in de omgeving. De speelse vorm laat toe de wadi op een heel andere manier te bekijken. Ondanks het gebruik van prefab elementen is er geen repetitiviteit in de stapstenen, waardoor het speelse karakter behouden blijft.

  • Architect: Davy Van Laere Landschaps- en Tuinarchitectuur
  • Aannemer: Vermandele bvba
  • Opdrachtgever: DV Real Estate bvba
  • Prefab beton: Stradus nv