Prefab beton met zorgfunctie – Beton biedt variatie op het ‘revaplein’

© Studiodupont.be

In 2020 bouwde het ziekenhuis AZ Delta een nieuwe vleugel op de campus Brugsesteenweg in Roeselare. Alle revalidatie-afdelingen werken er samen aan de revalidatiezorg van hun patiënten. Het binnenplein werd dan ook bijna als vanzelfsprekend ingericht als revalidatieplein of kortweg ‘revaplein’ met een stap-, fiets- en rolstoelparcours. De verschillende materialen bieden de revaliderende patiënten de nodige uitdagingen. Een hoofdrol is weggelegd voor prefab betonelementen in uiteenlopende uitvoeringen.

Buitenruimte benutten

Op het revaplein kunnen patiënten in open lucht opnieuw leren lopen en fietsen of leren rijden met een rolstoel. Het concept kwam overgewaaid uit onze buurlanden. “In Nederland en Engeland komt het op grote schaal voor”, aldus Pieter Van Hecke van Detoo Architects, het ontwerpbureau dat instond voor het gebouw en de buiten­inrichting. “Sinds een vijftal jaren is ook in ons land het besef gegroeid dat de buiteninrichting van een ziekenhuis kan bijdragen tot genezing. Het eerste project waar wij dit toepasten, was de revalidatietuin van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper. Het succes van een aantal kleinschalige projecten heeft geleid tot een vraag vanuit de grotere ziekenhuizen, zoals de Engelse koer in AZ Zeno in Knokke, en nu dus ook in AZ Delta.”

Het revalidatieplein in AZ Delta is ingericht met gevarieerde ondergronden, trappen en hellingen, hindernissen en obstakels, een podium met verscheidene hoogtes en plantenbakken om te tuinieren. Zo kunnen de patiënten zich, veel beter dan in een revalidatiezaal binnenin het ziekenhuis, voorbereiden op de terugkeer naar hun dagelijkse omgeving. Daarnaast zijn er voldoende zit- en rustgelegenheden op het plein, zodat het ook kan fungeren als ontmoetingsplek voor de revalidanten en een aangename buitenruimte vormt voor alle campusbezoekers.

Prikkelend prefab beton

Met prefab grootformaattegels in vier kleuren creëerde de ontwerper een speels kleurenpatroon. De kleuren bieden een visuele prikkeling, maar markeren ook verschillende fietsroutes. De betonstraattegels op het plein hebben een fijn uitgewassen uitvoering, wat ze aangenaam te bewandelen maakt, maar ze toch nog een zekere voelbare structuur geeft.

De ontwerpers hadden ook aandacht voor het zicht vanuit de ziekenhuiskamers die op het plein uitkijken, en tekenden een verzorgd patronenspel uit met de diverse kleuren en formaten van de tegels, wat doet denken aan een Tetrispatroon. Dankzij de natuursteengranulaten in de deklaag zijn de tegels bijzonder kleurvast, wat uiteraard altijd van groot belang is.

Het revaplein is onderverdeeld in zones met gerichte functies. In de intense revalidatiezone maakt het patronenspel plaats voor vijf lange stroken met verschillende ondergronden, zowel verhard als losliggend. Die zijn belangrijk voor evenwichts- en stap­oefeningen. In de stroken liggen onder meer betonstraatstenen, kasseien, grind, zand en rubber. De hier gebruikte betonstraatstenen hebben een voelbaar reliëf en werden geplaatst met grotere voegen dan normaal.

Er zijn drempels en andere hindernissen aangelegd. Zo kunnen patiënten met de rolstoel, als ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel of met een prothese, er leren een helling te nemen en kleine hindernissen te overwinnen.

De hele buiteninrichting van AZ Delta Campus Brugsesteenweg is een plek waar het functionele en het esthetische optimaal op elkaar zijn afgestemd. (KDA)

“Revaplein” – AZ Delta, Campus BrugsesteenwegRoeselare, 2021
Opdrachtgever: AZ Delta Roeselare
Ontwerp: Detoo Architects nv
Aannemer: Steenhaut bv
Prefab beton elementen: Stradus