State-of-the-art trainingscomplex voor Club Brugge – Noeste bouwmaterialen reflecteren no-nonsense uitstraling

© Klaas Verdu

Op de Molenhoeksite in Westkapelle prijkt een van de meest moderne sportieve oefencomplexen van heel Europa. Het state-of-the-art ‘Belfius Basecamp’ van Club Brugge is opgetrokken uit beton, hout, staal en glas. Eerlijke, authentieke materialen als reflectie van het imago van de voetbalclub: een familieclub met een no-nonsense aanpak die hard (samen)werken hoog in het vaandel draagt. Het indrukwekkende complex werd op negen maanden tijd volledig rechtgezet en afgewerkt. De basisstructuur in prefab beton is grotendeels zichtbaar gebleven in het harmonieuze geheel.

Multifunctioneel georganiseerd complex

Wedstrijden, trainingen, stages, commerciële activiteiten … tot midden 2019 vonden al de activiteiten van Club Brugge plaats in verouderde gebouwen, verspreid over de Olympiasite en het Jan Breydelstadion in Brugge. De Club wenste een nieuw trainings- en opleidings­centrum, afgezonderd van het stadion, waar de spelers en staf zich ongestoord op hun activiteiten kunnen toespitsen. In dit nieuwe complex werkt sinds 2019 het team én het volledige ‘team rond het team’ samen: de A-kern, de beloften, de staf, de communicatie­dienst en de administratie.

De uitdaging om zo’n uitgebreid complex te ontwerpen, namen de architecten van Goedefroo + Goedefroo architecten met plezier aan. Ze brachten de vele, diverse functies samen, georganiseerd volgens een strak plan met twee stromen: één in de langsrichting van het gebouw voor het personeel en één in de dwarsrichting voor de spelers. Daarnaast volgt de organisatie van het gebouw ook het principe van het ‘team rond het team’. Zo kijken de kantoren van de staf bijvoorbeeld uit op de fitnessruimte van de spelers.

Faciliteiten volgens sportief stramien

Het balkvormige hoofdgebouw van het Belfius Basecamp telt drie verdiepingen. Naast het onthaal, herbergt het 5.000 m² grote gelijkvloers alle sportgerelateerde functies: een indoor kunstgrasveld, kleedkamers in ovaalvorm, een fitnessruimte, medische ruimtes, een zwem- en revalidatie­­bad, een wellnessruimte en een auditorium voor persconferenties en strategische besprekingen. De twee verdiepingen erboven zijn elk 2.000 m² groot. Het eerste herbergt een open landschapskantoor met de bureaus van de staf, een ontspanningsruimte én het restaurant, met een terras dat uitkijkt over de vier outdoor oefenvelden, als kloppend hart van het gebouw. De administratie zetelt op de tweede verdieping, waar zich ook een heuse verblijfsaccommodatie bevindt met 38 kamers voor spelers en coaches, elk met een eigen badkamer.

De talrijke faciliteiten in dit reuzegroot complex zijn geordend volgens een sportief stramien: het plan van het gebouw volgt de evolutie van de beloften naar de A-kern. Naarmate men er dieper in binnendringt, komt men dichter bij de faciliteiten van de A-kern en wordt de afwerking verfijnder.

Prefab betonstructuur ingevuld met betonstenen

De volledige ruwbouw van het gebouw en van de overdekte tribune bestaat uit prefab betonelementen, geprefabriceerd in de productieateliers van Valcke Prefab Beton. Dankzij de productie in de fabriek waren de elementen niet onderhevig aan weersinvloeden op de werf. Dat komt de uitvoeringskwaliteit en esthetiek ten goede. Door met een BIM-model in een Tekla-tekenpakket te werken, kon het voorbereidende traject optimaal gevisualiseerd worden met de nodige aandacht voor de technieken. 
Nog voor de definitieve aannemers van de technieken gekend waren, werden de nodige ui­t­sparingen gemaakt in de prefab structuur.

Er werden maar liefst 370 betonnen sandwichpanelen voor de gevel geprefabriceerd, 94 kolommen van 11 m, 175 verdiepings- en dakbalken en drie lift- en trapkokers. De trapkokers zijn 4,7 m breed, de maximale breedte van prefab betonelementen die hier mogelijk waren. De productie nam drie maanden in beslag. Eveneens op drie maanden tijd werden de prefab betonstructuur, de welfsels, de trappen en de gevelpanelen met de grootste zorg ter plaatse gemonteerd. Ruwbouw en afwerking vielen grotendeels samen, aangezien de betonnen basis­structuur zo min mogelijk werd weggestopt achter valse plafonds, gipsplaten of schilderwerk. Jim Deryckere, sales ingenieur van Valcke Prefab Beton, volgde het project op van A tot Z. Hij was bijzonder tevreden over het verloop. “Prefab beton werd van meet af aan in het ontwerp opgenomen, dus we werkten al van bij de start in overleg met Goedefroo. Het hele projectverloop door waren de architecten to the point en zetten ze de puntjes op de i.”

Materialisatie met duurzaam karakter

Zowel voor de buiten- als de binnenzijde van het gebouw werd gekozen voor een rationele vormgeving en een karakter­volle materialisatie met eerlijke, authentieke materialen: beton, hout, staal en glas. De prefab betonstructuur en gevelpanelen worden op een meter afstand omwikkeld met een houten gevelstructuur. Het hout brengt eenheid in de verscheidenheid aan functies en de complexiteit van het gebouw. Aan de zuidzijde dient ze ook als zonnewering, op een meter van de glazen gevel. Het tijdloze, duurzame ontwerp straalt de missie en waarden van Club Brugge uit. Een innovatieve, efficiënte en duurzame voetbalclub gedreven door de ‘No Sweat, No Glory’ attitude: work hard, work smart, work together.

Binnenin het complex werd de betonstructuur ingevuld met zichtbare betonstenen, niet toevallig voor een Vlaamse club gemetseld in Vlaams verband en dat in drie varianten, opeenvolgend doorheen het gebouw: klassiek, in claustra en in reliëf. De laatste twee dragen bij aan de ruimteakoestiek. De 35.500 halve stenen die nodig waren voor het Vlaams verband, werden speciaal voor dit project ge­­fabriceerd en geleverd op de werf zodat er ter plaatse geen betonstenen geslepen moesten worden.

Beton volgens ultiem duurzaamheidsprincipe

Bij het ontwerp van het Belfius Basecamp hanteerde het architectenbureau zijn duidelijk omlijnde duurzaamheids­principes. De constructie kon gemaakt worden met weinig materiaal, met een kleine ecologische voetafdruk en meerdere functies. De ruwbouw is zo ontworpen, dat afwerkings­materialen niet nodig zijn. De technieken zijn niet verborgen maar netjes geplaatst en geordend. De prefab basisstructuur is demonteer­baar en de structurele massa kan dienen als thermische massa.

Het resultaat is een rustig, harmonieus geheel. De ecologische voetafdruk en de hoogte van het trainingsgebouw zijn beperkter dan voorgeschreven in het ruimtelijke uitvoeringsplan. Zo heeft het een beperkte landschappelijke en milieu-impact en vormt het oefencomplex van de West-Vlaamse topper een vloeiende overgang tussen de dorpskern en het achterliggende bedrijventerrein. (KDA)

Belfius Basecamp 2019, Westkapelle
Opdrachtgever: Club Brugge nv
Ontwerp: goedefroo + goedefroo architecten bvba
Aannemer: Alheembouw nv
Studiebureau: Studiebureau Engitop bv – BM engineering nv
Bebouwde oppervlakte: 4.795 m²