Vaccinopolis – Antwerpen

© C-Concrete

Het ontwikkelen van vaccins vormt een van de belangrijkste wereldwijde uitdagingen van vandaag. Om die uitdaging het hoofd te bieden, verrijst op Campus Drie Eiken van de UAntwerpen een vaccinstudiecentrum. In ‘Vaccinopolis’ zal het team van prof. Pierre Van Damme in quarantainecondities vaccins testen op maximaal 30 personen tegelijkertijd. COVID-19 bewijst dat virussen snel en onverwacht kunnen toeslaan. Daarom korten de projectpartners de gebruikelijke doorlooptijd (normaal gesproken vier à vijf jaar) in tot anderhalf jaar. Op 1 maart 2022 opende Vaccinopolis al de deuren. De bouwpartners verzoenden die extreem korte doorlooptijd met een uitzonderlijk biotechnologisch veiligheidsniveau. Voor Vaccinopolis leverde C-Concrete alle voorgespannen vloeren. De montage van meer dan 6.000 m² vloeren gebeurde met een snelheid van vier dagen per verdieping. De prefab elementen werden zowel in standaard grijs, lichtgrijs als in roze beton gefabriceerd. De roze kolommen werden bijna allemaal rechtop gestort. Hierdoor waren alle zijden glad beton, zoals de klant uitdrukkelijk wenste.

Vaccinopolis – Antwerpen, 2022
Opdrachtgever: Universiteit Antwerpen
Ontwerp: Proof of the sum + Exilab nv + Abstract Architecten bvba
Aannemer: Cordeel Group nv & Jansen the Building Company bv
Studiebureau: Establis bv
Prefab beton elementen: C-Concrete nv