Sector met talent – Deel 4 – Alain Marchand – Lithobeton

© Lithobeton

De prefab betonindustrie is voortdurend in ontwikkeling. Dat vertaalt zich ook in het jobaanbod. De sector biedt boeiende jobs waar heel wat te leren valt. In elke editie van BETON worden enkele vragen voorgelegd aan een medewerker van de betonindustrie. Voor deze editie interviewden we Alain Marchand, vestigingsdirecteur bij Lithobeton Baudour.

 Kunt u zichzelf kort voorstellen en uw carrière beschrijven?

Van opleiding ben ik ingenieur elektromechanica. Mijn eerste baan was in een bedrijf dat inbouwkeukens vervaardigde. Daarna was ik gedurende meer dan 10 jaar zelfstandige producent van zwembadafdekkingen en -folies. Ten slotte ben ik in augustus 2007 in dienst getreden hier bij Lithobeton als vestigingsdirecteur.

Wat houdt uw huidige job in?

Lithobeton heeft twee sites: één in Gistel en één in Baudour. Ik leid de site in Baudour waar we een dertigtal werknemers hebben. Ik heb het voordeel dat ik in een kleine structuur werk. Hierdoor kan ik verschillende rollen vervullen. Zo houd ik me naast de verantwoordelijkheid over de productie bezig met alle technische en administratieve uitdagingen die zich in de fabriek kunnen voordoen: de logistieke- en administratieve zaken, de sociale kwesties met het personeelsbeheer en het contact met de vakbonden. Tot slot ben ik betrokken bij de plaatsing van de cabines in de regio rond de bedrijfssite in Baudour. Dit zijn dus heel verschillende functies. Het is helemaal geen routinematig werk. Het is erg interessant om van de ene functie naar de andere te kunnen overschakelen.

Kende u de betonsector voordat u er begon te werken?

Nee, voor mij was beton een mengeling van een beetje cement, zand en grind. Maar als je in het vak zit, dan besef je dat het complexer is dan dat. Als je beton op een professionele manier wil vervaardigen, is het een ingewikkelde zaak.

Beton is een zeer boeiend materiaal. In het leven blijkt alles een mengeling van elektriciteit, mechanica en chemie. Dat geldt ook voor beton. Mijn opleiding als ingenieur elektromechanica, als ook de opleiding tot betontechnoloog die ik volgde, hebben mij in staat gesteld de verschillende aspecten van deze materie beter te begrijpen.

Welke veranderingen hebt u tijdens uw loopbaan in de betonsector gezien?

De grootste verandering was de overschakeling van trilbeton naar zelfverdichtend beton. Deze omschakeling gebeurde ongeveer een jaar nadat ik bij Lithobeton begon.

Onze voornaamste specialiteit in die tijd waren elektriciteitspalen. Al deze voorgespannen palen werden in ‘getrild’ beton vervaardigd. We introduceerden een recept van zelfverdichtend beton en we hebben onze manier van werken veranderd. Nu trillen we helemaal geen beton meer. Voor andere toepassingen zijn we zelfs overgeschakeld op zelfverdichtend beton met vezels.

Het heeft ons enige tijd gekost om ons recept in overeenstemming te brengen met de beschikbare hulpstoffen, maar nu is het betonontwerp-gedeelte voorbij. Momenteel doen we voortdurend onderzoek naar verbeteringen van de oppervlakteafwerking, de kwaliteit en het rendement van de gietvormen, alsook naar de beste manier waarop het beton in de vorm kan worden gegoten.

Waar bent u trots op?

Ik ben trots op het feit dat we op een meer dan bevredigende manier van trilbeton naar zelfverdichtend beton zijn overgeschakeld. We kunnen terugblikken op mooie realisaties.

Wenst u dit werk nog een tijdje doen?

Ja, ik ben blij met mijn werk en ik denk dat ik echt de juiste baan heb gevonden waarin ik voldoende uitdaging en variatie vind. Ik hoop dat ik hier nog kan werken tot aan mijn pensioen. Lithobeton is een bedrijf dat je de mogelijkheid biedt om te groeien en interessante en diverse dingen te doen en dat is geweldig. (SOM)