Industriële panelen voor gezellige betonwoning

© Philippe van Gelooven

Katleen Stieglitz is COO bij FEBE-lid Preton in Heusden-Zolder. Ze is bezield door de mogelijkheden van prefab beton en architectuur ligt haar nauw aan het hart. Vanuit die combinatie was het een logische stap om haar eigen woondroom gestalte te geven met onder andere dubbele wanden in prefab beton. Het is een strak en tegelijk warm project geworden.

Eigenlijk is ons bedrijf, Preton, vooral gericht op industriebouw, de grotere schaal dus”, steekt Katleen van wal. “Heel af en toe passeert er eens een woning. De sandwichpanelen en dubbele wanden lenen zich er perfect toe. Toen ik mijn eigen huis ging bouwen, was het niet meer dan logisch dat ik voor prefab beton zou kiezen.”

BETON: U had duidelijk goed nagedacht over uw droomwoning. U zette het idee volledig zelf op papier.

Katleen Stieglitz: Ik wist inderdaad goed wat ik wilde. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de mid-century moderne stijl (stijl uit de jaren ’50, vooral gekenmerkt door minimalistische silhouetten, zuivere lijnen en natuurlijke vormen, n.v.d.r.). Die stijl wou ik terugbrengen, vertaald naar vandaag. Daarnaast werd ik geïnspireerd door de moderne Mexicaanse architectuur, waar veel met kleurrijke accenten gewerkt wordt. Daarom koos ik voor enkele roze betonnen buitenwanden, iets wat je in België niet vaak tegenkomt.

BETON: Eén woord schiet ons meteen te binnen als je de woning ziet: lichtrijk!

Katleen Stieglitz:Ja, ik wenste een woning die een vakantiegevoel uitstraalt. Dat wilde ik uitdrukken door de relatie tussen binnen- en buitenruimte heel nauw te houden. Zo lopen de betonvloeren overal door van binnen naar buiten. Het raam van 14 m schuift volledig open. Verder is er natuurlijk die referentie aan Mexico.

Ik streefde naar een groot ruimtegevoel met een hoog gezelligheidsgehalte. Vrijwel alle ruimtes in de woning staan in verbinding met elkaar. Vanuit de slaapkamer kan je in de keuken kijken. Daar tegenover staan een aantal kleinschalige, aparte hoekjes, zoals de verzonken zithoek.”

BETON: Heeft u ook zelf het ontwerp vertaald naar de prefab betonconstructie?

Katleen Stieglitz: De technische kant van de bouw werd in dit geval uitgewerkt door Preton en de aannemer, Habitude. Bij de bouw van een huis komt immers meer aandacht voor detail kijken dan bij een industrieel pand.”

BETON: Heeft u bij het ontwerp rekening gehouden met standaardafmetingen van de elementen die in de fabriek worden geproduceerd?

Katleen Stieglitz: Neen, daar hield ik geen rekening mee. Hoewel het cliënteel van Preton vooral uit industriebouwers bestaat, bieden wij toch geen gestandaardiseerde elementen aan. Bij ons wordt alles op maat gemaakt. Ik kon dus uitgaan van de ruimtes en de oppervlaktes die ik zelf wenste.”

BETON: De muren van de woning zijn mooi glad en egaal. Zijn deze panelen met extra veel zorg geproduceerd?

Katleen Stieglitz:Helemaal niet! Dit zijn ware industriebouwmuren. Betonwanden vervaardigen blijft een artisanaal concept. De ene wand komt er iets egaler uit dan de andere. Dat zie je ook aan de woning. Zeker niet alle wanden zijn perfect egaal. Dat is in mijn ogen de charme van beton, het is en blijft een natuurproduct. Ook bij de roze elementen was het voor mij heel belangrijk dat ze niet perfect zouden zijn. Je ziet wat kalkuitslag en dat is net wat ik wou. Logischerwijs heb ik meegekeken tijdens de productie, maar het is een feit dat er bij Preton wanden geproduceerd worden die egaler zijn dan die van mijn huis. Overigens hebben wij twee huizen naast elkaar gebouwd. Naast mijn huis staat nu het huis van een bevriend koppel. Zij zullen hoogst waarschijnlijk de wanden laten behandelen met een coating om ze iets egaler te maken. Ook dat kan een keuze zijn. Zo krijg je een andere look met hetzelfde materiaal!

BETON: U heeft ook binnen in de woning het beton zichtbaar gelaten.

Katleen Stieglitz:Absoluut. Ook de vloeren zijn van beton. We brachten accenten aan met hout en natuursteen. In het huis staat één losstaande muur, die ter plaatse is gestort. Ook de zitkuil is vervaardigd uit ter plaatse gestort beton. De trapleuning hebben wij bij Preton in prefab gemaakt. Ook de stapstenen naar de voordeur, de oprit en het zwembad maakten we zelf.”

BETON: Mooi aan een woning in beton, is dat het bijliggende zwembad helemaal in dezelfde stijl kan worden opgeleverd.

Katleen Stieglitz:Ook voor het zwembad hebben we gekozen om dat niet op een klassieke manier te bouwen, maar met prefab beton, eveneens bij Preton geproduceerd. Het resultaat mag er zijn. Waar de woning uit geïsoleerde dubbele wanden bestaat, is het zwembad opgebouwd uit niet-geïsoleerde wanden. De oprit sluit ook mooi aan, omdat we ook hier voor prefab betonelementen kozen. Zo vormen gevel- en buitenafwerking een mooi geheel.

BETON: Hoe kijkt u terug op uw ervaring om met prefab beton te bouwen?

Katleen Stieglitz: Het voordeel is dat het zo snel gaat! Wij plaatsten ongeveer één verdieping per dag. Voor de ramen gaven we op voorhand de maatvoering door. Normaal komt men de ramen opmeten na de ruwbouw. Dankzij de exacte afmeting van de prefab wanden konden we de ramen op voorhand bestellen. Dat bespaart natuurlijk weer heel wat tijd in de werffase. Je kan er voor kiezen de binnenwanden in prefab beton te maken, ook hier win je weer tijd mee. Naast de voordelen van tijdsbesparing, zorgen de prefab wanden voor een hele goede isolatie. Het is bovendien een duurzame manier van bouwen.

BETON: Wilt u met uw woning deze manier van bouwen verder promoten?

Katleen Stieglitz: Algemeen gesproken zit deze manier van bouwen in de lift. Met Preton willen we zeker verder groeien in deze nichemarkt. De enige voorwaarde is eigenlijk dat je van deze stijl houdt. Op basis van deze woning komen er alvast veel aanvragen binnen. Het is een stijl die enorm veel mogelijkheden biedt. Beton is veel meer dan enkel een grijs vlak. Wij produceren regelmatig elementen in verschillende kleuren en structuren; van een houtstructuur tot rotswanden tot gekreukt papier, je kan het zo gek niet bedenken”. (KDA)

Woning KS – Privé, 2022
Opdrachtgever: Katleen Stieglitz
Ontwerp: eigen ontwerp
Aannemer: Habitude nv
Prefab beton elementen: Preton bv
Bewoonbare oppervlakte: 300m²