Sector met talent – Deel 5 – Charlotte Stans – Predalco

De prefab betonindustrie biedt een boeiend jobaanbod. In elke editie van BETON worden enkele vragen voorgelegd aan een medewerker van de betonindustrie. Voor deze editie namen we contact op met Charlotte Stans, kwaliteits- en publiciteitsverantwoordelijke, alsook junior productieleider bij Predalco.

Kunt u zichzelf voorstellen en uw carrière beschrijven?

Ik ben Charlotte Stans, 25 jaar en van opleiding ben ik industrieel ingenieur bouwkunde. Voor mijn stage wou ik iets anders doen dan wat ik al kende uit mijn studies. Daarom ben ik een kijkje gaan nemen in de prefab beton sector. Zo kwam ik terecht bij Predalco, een producent van breedplaten in mijn woonplaats Lokeren. Ik liep er stage en deed er vakantiewerk. In de loop van het laatste jaar van mijn studies bood de zaakvoerder me aan om in vast dienstverband aan de slag te gaan.

Zo ben ik hier drie jaar geleden gestart als kwaliteitsverantwoordelijke. 
Binnen deze functie waak ik over de kwaliteit van onze producten en zorg ik ervoor dat alles keurig in overeenstemming is met de eisen vanuit het BENOR-merk en het CE-label. Aangezien ik dagelijks met normen en regelgeving bezig ben, zetel ik inmiddels in verschillende werkgroepen van FEBE zoals de Technische Commissie, de Betoncommissie en de werkgroep ‘hijspunten’. Daarenboven voer ik zelf kwaliteitsproeven uit en sinds kort stuur ik tevens een laborant aan. Ik analyseer de resultaten en als er vragen of twijfels zijn op de werf, dan ga ik erheen om samen met de klant een constructieve oplossing te vinden.

Inmiddels ben ik ook junior productieleider. Dit houdt in dat ik via onze software de te maken breedplaten zo efficiënt mogelijk op onze productietafels indeel. Ook begeleid ik de arbeiders wanneer er bijvoorbeeld speciale supplementen in de platen gestort moeten worden.

Tot slot ben ik verantwoordelijk voor de publiciteit van Predalco. Zo zet ik wekelijks een berichtje op onze sociale mediakanalen, schrijf ik de maandelijkse nieuwsbrief, onderhoud ik de websites en verzorg ik onze artikels in magazines. Als we een event of organisatie sponsoren, dan kom je bij mij terecht.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

Dat varieert. De dagindeling gebeurt in functie van wat prioritair is. ’s Ochtends worden doorgaans de proeven op het verse beton uitgevoerd. De kwaliteit van ons beton is namelijk allesbepalend voor de kwaliteit van onze producten. Daarna komt het productiegedeelte. Als er doorheen de dag vragen zijn vanuit de productie of vanop de werf dan worden deze natuurlijk direct aangepakt en steeds binnen het uur beantwoord. Het publiciteitsgedeelte gebeurt eerder aan het eind van de dag, als de laatste breedplaten gestort werden en de planning van de volgende dag klaar is. Ik heb dus een heel afwisselende job, één van de redenen dat ik elke dag graag vertrek naar het werk.

Welke veranderingen hebt u tijdens uw loopbaan in het bedrijf gezien?

Predalco heeft twee fabrieken. In de eerste kopen we tralieliggers aan van een externe leverancier. Na aankoop knippen we ze op maat. Voor de tweede fabriek hebben we een Versa-tralieligger machine gekocht waarmee we zelf onze tralieliggers op maat kunnen produceren.

Daarnaast hebben we rijpheidssensoren in onze productie geïmplementeerd. Zo’n sensor meet de temperatuur van het beton en kan aan de hand hiervan de druksterkte van de breedplaat bepalen. Op deze manier is het mogelijk om nauwkeurig in het oog te houden wanneer de breedplaat ontkist kan worden. Vroeger werd dit gemeten door kubussen te maken en vervolgens te drukken. Het nadeel hiervan is dat je een kubus maar één keer kan drukken. Je kan de controle dus niet meermaals uitvoeren. Met de rijpheidssensoren heb je een constante, real-time update over de druksterkte van de breedplaat.

Dat zijn toch wel twee belangrijke veranderingen op relatief korte termijn.

Op welke realisatie bent u trots?

Op verschillende eigenlijk. Tijdens mijn stage was het bijvoorbeeld mijn werk om het BENOR-keurmerk te behalen voor de tweede fabriek en dat is gelukt. De voorgenoemde rijpheidssensoren heb ik ook zelf geïmplementeerd. Daar ben ik wel fier op. Daarnaast hebben we nu ons eigen zelfverdichtend beton. We vervaardigden vroeger al balken en kolommen, maar dat was altijd met extern aangeleverd beton. Sinds een jaar ongeveer hebben we een eigen mixer en hebben we ons eigen recept voor zelfverdichtend beton samengesteld, gemaakt en getest. Het geeft voldoening om achteraf een balk of kolom te zien die met ‘mijn beton’ gegoten is. Daarbovenop was Predalco de eerste Belgische prefab producent die een CSC-certificaat (Concrete Sustainability Council) behaalde. Dit is een internationaal certificatiesysteem specifiek voor de beton-, cement-, en granulatensector dat iets zegt over hoe verantwoord en duurzaam een bouwbedrijf onderneemt. De bekroning van mijn werk van het laatste jaar. (SOM)