Circulair prefab beton op de Concrete Day 2022

Tijdens de Concrete Day van 13 oktober in de Leuvense Brabanthal presenteerde FEBE voor een overvolle zaal de vele circulaire mogelijkheden van prefab beton. Deze sessie, in samenwerking met het NAV, werd herhaald tijdens twee informatieavonden in Brugge en Antwerpen.

Alle aspecten van duurzaamheid en circulariteit kwamen aan bod, waarbij telkens de aandacht werd gevestigd op de specifieke bijdrage van prefab beton. Praktijkvoorbeelden illustreerden de actuele mogelijkheden met betrekking tot bouwen voor een lange levensduur, de demonteer- en remonteerbaarheid en de recuperatie als puingranulaten. Ook de richting waarin prefab beton evolueert, werd belicht. Ten slotte werd de prefab beton score bepaald aan de hand van de 16 criteria voor circulair bouwen, zoals gepubliceerd in de uitgave “Bouwen voor verandering”, van het NAV. Prefab beton haalt daarbij een uitmuntend resultaat.

De theorie werd getoetst aan enkele praktijkvoorbeelden:

  • De totaalrenovatie van de gebouwen in de Aarlenstraat in Brussel door Bureau Bouwtechniek (ir. arch. Stéphanie Van Goethem)
  • De Antwerp Tower door Wiel Arets architects (arch. Joris van den Hoogen)
  • De Kielparktorens door Czaar architecten (ir. arch. Robin Stevens)

Deze sessies richtten zich tot alle ontwerpers die hun steentje willen bijdragen aan het vrijwaren van de toekomst voor de volgende generaties. De architecten leerden waar prefab beton beter wel of niet toegepast kan worden om duurzaam (in de breedste zin), circulair en toekomstbestendig te ontwerpen.