Sector met talent – Deel 6 – Fabricio Gonzalez Vega – Cobefa

Raadpleeg dit artikel in formaat .pdf

In elke editie van BETON worden enkele vragen voorgelegd aan een medewerker uit de prefab betonindustrie, een sector met een boeiend jobaanbod. Voor dit nummer interviewden we Fabricio Gonzalez Vega, stabiliteits- en kwaliteitsingenieur bij COBEFA.

Kunt u zichzelf voorstellen en uw traject in de betonwereld beschrijven?

Ik ben Fabricio, 31 jaar en afkomstig uit Ecuador. Op achtjarige leeftijd zocht ik bijna dagelijks de bouwwerf op waar mijn ouders een betonnen huis bouwden. Hier ontdekte ik mijn passie voor beton. Ik wist toen al dat ik bouwkundig ingenieur wilde worden. Ik had de kans om mijn universitaire studies in België te doen. Ik deed mijn eindwerk in de cementsector en werd daarna meteen aangenomen in een cementfabriek. Ik startte in ‘cement’, ging over naar ‘granulaten’ en zit nu in ‘beton’.

Sinds anderhalf jaar werk ik bij COBEFA in Komen, een familiaal en dynamisch bedrijf dat voornamelijk keerwanden en roostervloeren produceert. Ik vind het fijn om hier twee functies te combineren. Als stabiliteitsingenieur zorg ik voor een correcte berekening en detaillering van beton en wapeningsstaal, conform de geldende regels en projecteisen. Als kwaliteitsingenieur waak ik over de correcte uitvoering binnen alle fases van het productieproces. Ik ben eveneens de contactpersoon voor de verschillende controle- en certificeringsinstanties zoals SECO en PROBETON. Ik stuur de productie waar nodig bij om een constante kwaliteit te garanderen in overeenstemming met de eisen voor het BENOR- en CE-label.

Hoe ziet uw werkdag eruit?

In theorie starten we de dag met de productieplanning. Ik controleer of de juiste wapeningen zijn aangekomen. Samen met de laborant voer ik steekproefcontroles uit. Ik analyseer de resultaten van de vorige dag om er zeker van te zijn dat alles constant blijft. Afhankelijk van de lopende projecten maak ik vervolgens een paar uur vrij om stabiliteitsberekeningen uit te voeren en technische vragen van klanten en vertegenwoordigers te beantwoorden. Dat is een ‘typische’ dag, maar in feite zijn geen twee dagen hetzelfde.

COBEFA is een zeer innovatief bedrijf dat steeds nieuwe producten ontwikkelt. Voor die ontwikkelingen richt ik me tot organisaties zoals FEBE of PROBETON. Zij geven ons een goed beeld van de geldende, vaak complexe, regelgeving. Dat beeld is belangrijk om in de juiste richting te innoveren. Er zijn veel dingen om rekening mee te houden. Aan uitdagingen hier dus geen gebrek.

Welke evoluties zag u in de betonwereld?

Ik merk dat er een groter belang wordt gehecht aan het milieu en aan de circulariteit van beton. Er worden veel inspanningen geleverd om de globale CO2-impact van cement te verminderen, enerzijds door het aanwenden van alternatieve brandstoffen voor de productie van klinker – de grondstof voor cement – en anderzijds door het gebruik van alternatieven voor die klinker zoals hoogovenslak of kalksteenfiller.

Ik zie ook dat beton veel meer dan vroeger gerecycleerd en hergebruikt wordt. In het verleden werd sloopafval vaak gestort. Het bewustzijn hieromtrent is in de sector erg toegenomen.

Op welke realisatie bent u trots?

Bij COBEFA maken we twee soorten beton: aardevochtig beton en zelfverdichtend beton. Aan dat laatste hebben wij onlangs polymeervezels toegevoegd. Ik ben zeer trots op mijn inbreng aan de ontwikkeling van dit vezelversterkt beton. Het ontwikkelen was geen makkelijke taak. Er moest met veel parameters rekening worden gehouden: de ideale dosis vezels, het beste toevoegingsmoment, de juiste doseermethode, de homogeniteit … Het was zeer interessant en verrijkend om op grote schaal proeven uit te voeren op onze elementen in dit nieuwe beton. De keerwanden werden getest tot ze bezweken om sterkte en mechanische prestaties te kunnen garanderen. Het is geweldig om te zien dat we nog steeds kunnen bijleren over het materiaal beton en de toepassing ervan. Ik ben eveneens trots op mijn deelname aan de werkgroepen binnen FEBE en PROBETON. Ik hoop dan ook constructief bij te kunnen dragen aan de introductie van dit vezelversterkt beton in de toepasselijke normen en PTV’s. (SOM)