Kwalitatieve materialen, een correcte uitvoering en een efficiënt toezicht zijn essentiële elementen om tot veilige constructies te komen.

Prefabricage is een deel van de oplossing. Door meer handelingen naar de beschermde, gecertificeerde omgeving van de fabriek te brengen, wordt de invloed van werfparameters immers sterk gereduceerd.

— Stef Maas

Op 6 februari jongstleden, iets over vier in de ochtend, werden Syrië en Turkije getroffen door een krachtige aardbeving. Duizenden gebouwen stuikten in elkaar. De inwoners van de getroffen gebieden werden verrast in hun slaap en maakten geen enkele kans. Meer dan 50.000 mensen lieten het leven. Het menselijk leed is niet te overzien. Onze gedachten gaan naar de families van de overledenen en naar ieder die door deze ramp getroffen werd.

Landen zoals Japan tonen dat gebouwen ontworpen kunnen worden om dit natuurgeweld te weerstaan. De kennis ter zake werd de laatste decennia in normen en voorschriften verankerd, ook in Turkije. Maar volgens de media werden de normen vaak niet gevolgd, minderwaardige materialen gebruikt en was er onvoldoende toezicht waardoor ook recente gebouwen niet de vereiste bescherming boden.

Kwalitatieve materialen, een correcte uitvoering en een efficiënt toezicht zijn essentiële elementen om tot veilige constructies te komen. Wat de materialen betreft, steunen we doorgaans op de kracht van de certificatie om de kwaliteit van onze producten te borgen. Het certificeren van de aannemer blijft een heikel punt en we klaagden al eerder aan dat het toezicht op de bouwplaats steeds verder terugloopt.

Prefabricage is een deel van de oplossing. Door meer handelingen naar de beschermde, gecertificeerde omgeving van de fabriek te brengen, wordt de invloed van werfparameters immers sterk gereduceerd. Dat begrijpen ook de Turkse ontwerpers. Zij kijken naar prefab beton voor een snelle en efficiënte heropbouw van het getroffen gebied. We beantwoorden graag hun vraag om kennis te delen en zo bij te dragen tot een kwalitatieve huisvesting. Wil ook u bijdragen? Dan kan ik een storting op 12-12 warm aanbevelen.