Sector met talent – Deel 7 – Jo Decancq – ALKERN VOR

In elke editie van BETON worden enkele vragen voorgelegd aan een medewerker uit de prefab betonindustrie, een sector met een boeiend jobaanbod. Voor dit nummer interviewden we Jo Decancq, algemeen bediende bij ALKERN VOR.
▶ Kunt u zichzelf voorstellen en uw traject in de betonwereld beschrijven?
Ik ben Jo Decancq en ben 56 jaar. Na mijn studies en legerdienst, ten tijde van de economische crisis, ben ik mijn professionele carrière begonnen bij Vandenbulcke & Olivier Beton. Dit bedrijf heet nu ALKERN VOR en is gelegen in Roeselare. Ik ben hier dus al 30 jaar tewerkgesteld en voer eigenlijk als algemeen bediende nog steeds hoofdzakelijk dezelfde taken uit. Uiteraard zijn deze taken in de loop der jaren qua methode van werken wel veranderd door de opkomst van allerhande hulpmiddelen, zoals computers, gsm’s, ….
▶ Wat houdt de functie ‘algemeen bediende’ in?
Zoals de naam het al zegt, neem ik, samen met mijn collega Francky Vanhecke, een verscheidenheid aan taken voor mijn rekening. Ons eerste werk in de ochtend is steeds de productiebladeren van de afgelopen dag verwerken in ons informaticasysteem zodat het stockbeheer up-to-date is. Aan de hand hiervan bekijken we de grondstofvoorraad en bepalen we of er grondstoffen besteld moeten worden.
Daarnaast zijn wij ook verantwoordelijk voor het behandelen van bestellingen door onze klanten. Wij geven deze bestellingen door naar het terrein, waar een collega deze klaar zet. Bij leveringen van grondstoffen verwerken wij de hoeveelheden in ons stockbeheer en volgen de facturatie door de leveranciers op.
Zoals in elke sector loopt ook in de prefab betonwereld op de werf niet altijd alles van een leien dakje. Er zijn al eens problemen met leveringen of last minute wijzigingen bij bestellingen. Ook die komen bij ons terecht en uiteraard proberen we die in overleg met de klant zo goed mogelijk op te lossen.
▶ Welke evoluties zag u in uw functie in de afgelopen 30 jaar?
Qua jobinhoud is er eigenlijk niet zo heel veel gewijzigd. Wel is de praktische manier van werken veranderd. Vroeger gebeurde alle communicatie in verband met bestellingen via fax. De klanten maakten 1 keer per week hun planning en wij kregen dan hun bestelling op papier. Sinds de opkomst van de gsm krijgen we de bestellingen meer en meer op het allerlaatste moment door. Ook worden bestellingen meer dan vroeger nadien nog gewijzigd. Dit is een logisch gevolg van de technologische evoluties, maar dit zorgt qua organisatie intern voor heel wat meer werk. Zeker bij een last minute wijziging van een bestelling is het soms puzzelen. Wij zetten voor sommige klanten de producten klaar, zodat deze ze zelf kunnen komen laden. Bij een wijziging moeten we dus de klaargezette producten ook wijzigen.
▶ Waarop bent u trots in uw werk?
Voor mij is een woord een woord. Door de jarenlange contacten met de klanten en leveranciers hebben we een vertrouwensrelatie opgebouwd. Zowel de klanten als de leveranciers weten dat ik mij steeds aan mijn woord houd. Als ik iets beloof of afspreek, dan zal ik me daar ook aan houden. Maar uiteraard verwacht ik dit dan ook van hen. Door dit wederzijdse vertrouwen is het zoveel makkelijker om snelle afspraken te maken, zonder deze steeds op papier te moeten bevestigen. (RPI)