Agristo Wielsbeke – State-of-the-art-kantoorgebouw, doordrongen van comfort en groen

© Studio Dupont

Het nieuwe hoofdkantoor van Agristo bv in Wielsbeke mag gerust een pareltje genoemd worden. De producent van voorgebakken, diepgevroren aardappelproducten opende vorig jaar een state-of-the-art gebouw dat hoge ogen gooit op het vlak van architectuur, bouwkunde en duurzaamheid. Binnen het ontwerp van OYO Architects bvba – uitgevoerd door Alheembouw nv – was er ook ruimte voor prefab beton. Zo maakte en leverde STRADUS nv voor dit project onder andere holle Solid-zitelementen uit vezelversterkt prefab beton, goed voor in totaal 250 strekkende meter.

Met meer dan 1.000 medewerkers die inmiddels tewerkgesteld zijn op 4 sites en een afzet van 800.000 ton afgewerkte producten draait Agristo een jaaromzet van 600 miljoen euro. Zowel de omzet als het aantal medewerkers verdubbelden de afgelopen 7 jaar en een nieuw hoofdkantoor drong zich op. Meer dan 200 medewerkers, die voordien werkten in tijdelijke bureelcontainers of op de site in Harelbeke, genieten nu van een werkomgeving waarin comfort en groen centraal staan. Het gebouw is zo de perfecte vertaling van de visie rond beleving en duurzaamheid die aan de basis van het ontwerp lag.

In het gebouw wordt men meteen ondergedompeld in een bijzonder aangename en groene sfeer. De strakke inkomhal bestaat uit een atrium en tal van groeneilanden uit betonnen maatwerk-zitelementen. Een ruim dakterras en enkele terraspockets in de buitengevels versterken dit groene karakter nog meer. Zowel de dakomranding als de groeneilanden volgen een organisch design en zijn gemaakt van geschakelde prefab betonelementen.

Bouwteam tackelt uitdagingen

Nigel Jooren, Founding Partner en Creative Director bij OYO Architects: “De grootste uitdaging was het verzoenen van de drie ontwerpvraagstukken: het kantoorgebouw, het parkeergebouw en de integratie van een significante groene buitenruimte. En dat op een relatief kleine oppervlakte. Daarom besloten we om het geheel te stapelen en het dakterras boven op het parkeervolume te plaatsen. De uitdaging daar was om het budgettair onder controle te houden. In dat opzicht was het zeer nuttig om met een bouwteam – bestaande uit OYO Architects, Alheembouw en Marlux-Stradus – te werken zodat er nauwgezet over het budget en het concept gewaakt kon worden.”

47 % minder grondstofgebruik en minimale dakbelasting

Voor dit project maakte en leverde Marlux-Stradus op maat gemaakte holle zitelementen uit de standaard reeks Solids & Seats. Hella Scholz, Marketing & Communication Specialist bij Marlux-Stradus: “Om de sterkte van de elementen te garanderen, werd gekozen voor beton, versterkt met flexibele constructieve vezels van 2 tot 3 cm. Daardoor is er geen wapening nodig en kunnen er ook slankere modellen ontwikkeld worden. Hierdoor was er voor de productie gemiddeld maar liefst 47 % minder beton nodig. Doordat de Solid-zitelementen hol zijn werd het gewicht van de elementen bijna gehalveerd waardoor het dak zo min mogelijk wordt belast. Het holle karakter maakte het ook eenvoudiger om er (led)verlichting in te verwerken. Aan het einde van de levensduur kan dit materiaal trouwens ook perfect een tweede leven krijgen, bijvoorbeeld in een ander project of object. Dit ecologische alternatief paste dus perfect in de duurzaamheidsvisie die de rode draad vormt doorheen het ontwerp van het gebouw.”

Naast de Solid zitelementen ontwikkelde Marlux-Stradus speciaal voor dit project ook holle zitelementen met een volledig nieuw op maat ontworpen design. Deze elementen zijn buiten op de patio’s in de gevel zichtbaar, maar schitteren vooral in de inkomhal. De elementen dienen niet alleen als zitelement, maar vormen samen ook een plantenbak. Het holle karakter maakte hier de integratie van een waterbergingssysteem voor een duurzame plantenwaterhuishouding mogelijk. Nigel Jooren: “Er werden een vijftal plantenbakken geïntegreerd, zowel in het atrium als in de terraspockets buiten. Die bakken worden ook ingezet als regenwaterbuffer. Er werden waterretentieboxen geplaatst onder de substraatlagen waardoor een grote hoeveelheid water gebufferd kan worden om in te zetten bij droge periodes.

Agristo-DNA

Het geheel presenteert zich als een organisch ontwerp waarbinnen alle componenten die organische lijn mee bepalen. De organische vormen zorgen voor een leuk en speels contrast met de geometrische vormen van de wanden en de trapconstructies. “We zijn erin geslaagd om enerzijds te verrassen met het ontwerp en anderzijds een gebouw op maat van Agristo te maken, waarin het DNA van het bedrijf duidelijk zichtbaar is”, vertelt Nigel Joren. “De mens staat centraal en dat vindt men terug in heel wat elementen. Het gebouw is ook futureproof doordat het aanpasbaar is aan de noden van de gebruiker en kan mee evolueren wanneer het bedrijf nog verder zou groeien. En het ging uiteindelijk ook over het creëren van biodiversiteit, mooie dakterrassen en aantrekkelijke groenelementen. Mede dankzij de elementen van Marlux-Stradus zijn we erin geslaagd een mooi samenhangend geheel te vormen.

Ook Erwin Deloor, Group Facility Manager bij Agristo, is bijzonder tevreden: “We hebben in dit project nooit onze eigen wensen laten primeren boven de maatschappelijke verwachtingen. We hebben ook zeer veel begrip voor de impact op de omgeving en we wilden absoluut iets terugdoen. Daarom stellen we het atrium ter beschikking voor lokale ondernemingen en onze buren. Zij kunnen gebruik maken van de vele voorzieningen zoals een zittribune voor 120 personen, vergaderruimtes, een cateringruimte, groeneilanden… Naast beleving was voor Agristo ook duurzaamheid primordiaal bij de realisatie van het kantoorgebouw. Statistieken bewijzen dat werken in een groene omgeving de productiviteit verhoogt. Het mooie dakterras leent zich perfect voor een lunch, babbel, drink of overlegmoment. Agristo is uiteraard heel fier op deze verwezenlijking. Iedere verdieping ademt eenvoud, gezelligheid en dynamiek.” (NR)

AGRISTO Wielsbeke, 2022
Bouwheer: Agristo bv
Architect: OYO Architects bvba
Aannemer: Alheembouw nv
Prefab betonelementen: MARLUX-STRADUS nv