MEGATON / STRUCTO Prefab Systems bouwt mee aan het nieuwe stadhuis van Roeselare

© B-Architecten – THIRD

De stad Roeselare bouwt een nieuw stadhuis en wil het meest duurzame stadhuis van België realiseren. B-architecten stond in voor het ontwerp. Aannemer Algemene Bouw Maes haalde het project binnen, mede omdat hij ook alternatieve bouwwijzen bestudeerde voor de uitvoering. “De originele hout-staalstructuur met gevelelementen in sierbeton transformeerden we, samen met de aannemer, tot een betonnen structuur. De afwerking op het gelijkvloers gebeurt met prefab gevelelementen. Bovenliggend combineren we sierpleister met aluminium vinnen en dorpels”, legt Joris Vuerstaek, directeur van Megaton / Structo Prefab Systems, uit.

Om aanvaard te worden, moest eerst en vooral aangetoond worden dat deze alternatieve bouwmethode minstens hetzelfde duurzaamheidsniveau behaalt als het originele ontwerp. Doordat de Willy Naessens Group, waarvan Megaton / Structo Prefab Systems deel uitmaakt, al jaren inzet op verduurzaming van haar activiteiten en vandaag al CO2-neutraal produceert en transporteert, vormde dat geen enkel probleem. Een bijkomend voordeel is dat deze alternatieve uitvoeringwijze beduidend goedkoper is.

De Willy Naessens Group ziet nog heel wat mogelijkheden om deze duurzaamheidsscore verder te verbeteren. Hierbij wordt ingezet op een optimale benutting van grondstoffen en het maximaliseren van de directe recyclage.