Nieuw febe-lid: Prebel – Van siergranulaat tot prefab beton:een familiegroep met een lange geschiedenis

PREBEL bvba, kersvers lid van FEBE, produceert en verdeelt geprefabriceerde voorgespannen betonelementen vanuit zijn fabriek in Hermalle-sous-Argenteau. Het bedrijf werd in 2017 opgericht als onderdeel van de industriële familiegroep EVM (E. Victor-Meyer sa) en wil zijn klanten dezelfde kwaliteit bieden die EVM al 40 jaar biedt in zijn andere bedrijfsactiviteiten. Martine Victor, algemeen directeur, en haar man Raymond Palm, productiemanager, gaven ons meer tekst en uitleg.

© Prebel – Erwin en Anita Victor-Meyer, oprichters van EVM, worden vergezeld door hun dochters Martine (links) en Sabine (rechts) en hun echtgenoten Raymond Palm en Gerd Messerich.

BETON: Kan u de familiegroep EVM even kort voorstellen?

Martine Victor:EVM zag in 1980 in Malmedy het levenslicht. Erwin en Anita Victor-Meyer stampten de onderneming uit de grond, op een terrein dat zich steeds verder heeft ontwikkeld en nu bijna 6 hectare beslaat in de industriezone aan de poorten van de stad. Het is de bakermat van de historische activiteit van de groep: gekleurde aggregaten voor architectonisch beton en buiteninrichting, op de markt gebracht onder de merknaam A WORLD OF STONE. Victor-Meyer S.A. verwerkt ruwe mineralen uit groeven die voornamelijk rond de Middellandse Zee, maar ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan liggen. De mineralen worden met schepen met grote capaciteit naar de havens van Rotterdam of Antwerpen vervoerd en vervolgens per binnenschip naar het overslag- en opslagcentrum dat EVM sinds 2000 bezit langs het Albertkanaal in Hermalle-sous-Argenteau. Kalksteen, zandsteen, dolomiet, porfier, kwarts, marmer, graniet, puzzolaan, lava, leisteen… Uit dit enorme assortiment natuurlijke minerale producten produceert het bedrijf al meer dan 40 jaar grind, split, schanskorven en sierstenen voor de tuin- en buiteninrichting. Begin jaren 2000 hebben mijn zus Sabine en ik met onze echtgenoten Raymond Palm en Gerd Messerich, en samen met onze ouders Erwin en Anita een sterk managementteam voor de EVM-groep gevormd.”

Hoewel wij een nieuwe speler zijn in de sector van prefab elementen uit voorgespannen beton, kennen velen ons al van onze decoratieve aggregaten die worden gebruikt in architectonisch beton. Zo hebben wij bijvoorbeeld gedurende 7 jaar aggregaten geleverd voor de productie van de witte betonelementen van het station van Luik-Guillemins. Tot onze referenties behoren ook prestigieuze projecten zoals de Cité de la Musique in Parijs en het Olympisch Park in Londen.”

BETON: Hoe zijn jullie bij prefab beton terechtgekomen?

© Prebel

Martine Victor: In de loop der jaren heeft de groep zijn activiteiten gediversifieerd om het voortbestaan van het bedrijf op lange termijn te garanderen: marmerwerken, het aankopen van de rode marmerafzetting van Neuville (het beroemde ‘Royal Red’, vooral bekend door het kasteel van Versailles), geautomatiseerde opzakinstallaties en vulinstallaties voor schanskorven… In het kader van deze diversificatie legden we in 2017, onder het merk PREBEL, ook de focus op prefab beton. En dat gebeurde eerder toevallig. We hadden ruimtegebrek op onze site van 6 ha in Hermalle-sous-Argenteau. De activiteiten daar waren sterk ontwikkeld: laden, lossen en opslag van aggregaten voor onszelf of voor derden, voorzeven, opzakken… Wij hebben het bedrijf naast ons, actief in voorgespannen beton, dan gevraagd om een stuk van hun terrein over te nemen. Dit resulteerde in een volledige overname van het terrein en dus ook de activiteiten waardoor ons bedrijfsterrein in één keer van 6 naar 12 hectare werd uitgebreid.

Aangezien het materieel aanwezig en functioneel was, hebben we het gedurende 6 maanden gerenoveerd om zo een bijkomende activiteit te starten die bestaat uit de productie van geprefabriceerde bouwelementen in voorgespannen beton: welfsels, (pre)lateien en balken. We moesten ons uiteraard inwerken in deze materie en we leerden al doende. Hoewel de welfsels ons referentieproduct zijn, voldoen ook onze (pre)lateien in voorgespannen beton volledig aan de verwachtingen van de klanten.

BETON: Welke karakteristieken typeren PREBEL als bedrijf?

Raymond Palm: Als jong en klein bedrijf – ongeveer tien werknemers in vergelijking met de vijftig die EVM telt – pretendeert PREBEL niet te concurreren met de grote spelers in de sector. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 100.000 m² welfsels focussen we heel sterk op kwalitatief maatwerk en een nauwe band met onze klanten, van aannemers tot handelaars. Ons doel is niet het produceren van volume, maar van kwaliteit. Over die speciale relatie met de klant, die onze kleine familiestructuur mogelijk maakt, blijven we steeds waken. In eerste instantie lag de focus op de productie van standaardmaten, maar vandaag richten we ons echt wel op maatwerk. Dankzij de kleine omvang van onze organisatie kunnen wij ons zeer flexibel opstellen en garanderen we, zelfs voor maatwerk, korte doorlooptijden.

Het waarborgen van de kwaliteit indachtig, beschikken we over een intern laboratorium dat ervoor zorgt dat de PREBEL-producten van de hoogste kwaliteit zijn. Deze constante zorg voor kwaliteit komt tot uiting in de CE2+-certificering sinds 2019 voor voorgespannen betonproducten van het merk PREBEL (vloerplaatsysteem en balk- en balkbodemsysteem), evenals de BENOR-certificering sinds 2020 voor voorgespannen betonnen kanaalplaatvloeren.

BETON: Hoe heeft PREBEL zich ontwikkeld sinds de oprichting 5 jaar geleden?

Martine Victor: We hebben in 5 jaar tijd veel geleerd en we ontdekken nog steeds de enorme wereld van voorgespannen beton, wat best spannend is. We raken meer en meer vertrouwd met het vak en de klanten leren ons kennen. De uitdaging is om mensen te vinden die dit verhaal samen met ons willen schrijven. We zijn nu zover dat we niet eens op zoek zijn naar gekwalificeerd personeel – dat is er niet – maar wel naar gemotiveerde mensen die willen werken en die we dan zelf opleiden. Ze moeten vooral in de bedrijfscultuur passen. Enige voorkennis van werken met beton, is alleen maar een pluspunt. In ieder geval is in ons bedrijf iedereen veelzijdig.

© Prebel

Raymond Palm: Na 5 jaar is PREBEL ook voortdurend bezig met het verbeteren van zijn materieel. Voor een hogere productiviteit, maar ook om het werk van de werknemers te vergemakkelijken. We hebben geïnvesteerd in nieuwe machines om efficiënter en sneller te kunnen werken. Zo hebben we bijvoorbeeld een machine die de reserves in het beton aftekent en een andere die het stof opzuigt. Onze mensen hoeven dit dus niet meer manueel te doen. Met onze nieuwe productiemachine kunnen we tot 25 % cement besparen, wat uiteraard een heel positieve invloed heeft op de ecologische voetafdruk.”

BETON: Hoe biedt PREBEL het hoofd aan de uitdagingen van vandaag?

Raymond Palm:De explosie van de energie- en materiaalprijzen, en de indexering van de lonen hebben een impact op de hele bouwsector. PREBEL moest zijn prijzen verhogen, maar deed dat geleidelijk, in verschillende fasen. De energiekosten waren het belangrijkste onderwerp van discussie in 2022. We hebben daarom besloten om onze productiehallen in Malmedy en Hermalle-sous-Argenteau te bedekken met zonnepanelen.

© Prebel

Martine Victor:De EVM-groep is al van meet af aan milieubewust, zon­der daartoe gedwongen te worden. Van­daag zet de groep onvermoeibaar zijn inspanningen voort om de CO2-voetafdruk verder te verkleinen. Onze vloot van EVM-vrachtwagens en bouwmachines rijdt op gas en al sinds 2014 maakt de productievestiging in Malmedy gebruik van warmtekrachtkoppeling. Daarnaast is het feit dat onze vestiging in Hermalle-sous-Argenteau aan de oevers van het Albertkanaal ligt een onmiskenbaar voordeel. Iets waar onze collega’s jaloers op zijn. Het vervoer over het water, dat al lang wordt toegepast voor de aggregatenhandel, zou ook de prefab betonsector ten goede kunnen komen. Ik droom van de dag waarop wij onze welfsels over het water tot in het hart van de steden kunnen leveren.” (PS)

Aarzel niet om de website van PREBEL te bezoeken – www.prebel.be