Polyvalente zaal Kock De Hoge Kouter – Robuust en harmonieus met een esthetische knipoog

© Verhelst Bouwmaterialen

Het Katholiek Orthopedagogisch Centrum Kortrijk (KOCK) De Hoge Kouter vzw is een multifunctioneel centrum dat dagopvang, rechtstreeks toegankelijke hulp en mobiele en ambulante begeleiding biedt aan jongeren tussen 12 en 21 jaar met een verstandelijke beperking en eventueel bijkomende problematiek. In opdracht van het KOCK ontwierp architecten- en ingenieursbureau D’hondt Beyens Goesaert bv (Bureau DBG) een nieuwe polyvalente zaal, opgetrokken in grijs beton met plankenstructuur. Verhelst Bouwmaterialen nv werd ingeschakeld voor de productie van de geprefabriceerde betonnen gevel- en plafondpanelen.

In een hartelijke en stimulerende sfeer biedt De Hoge Kouter professionele ondersteuning aan de jongeren en hun directe omgeving in functie van een harmonische ontwikkeling, emancipatie en versterking van de jongere als persoon. Naast ontwerper Bureau DBG en prefab betonspecialist Verhelst zorgde Bouw & Renovatie Bouwgroep nv voor de uitvoering van de werken en was Tecclem bv nauw betrokken als studiebureau bij de realisatie van het bijzondere gebouw.

Plankenstructuur

Jochem Ahmad, Category Manager Prefab bij Verhelst Groep: “In eerste instantie werd gedacht aan een afwerking in hout. Het gieten van beton op hout is populair bij veel architecten, maar het is moeilijk om dan de duurzaamheid van de bekisting te garanderen. Daarom stelden wij een werkbaar alternatief voor waarbij we door de toepassing van RECKLI matten de gewenste plankenstructuur in het beton konden realiseren. Verhelst heeft veel ervaring met dit systeem en we gieten wel vaker gestructureerde gevelpanelen. Bovendien is het gamma zeer ruim en is het bijgevolg niet moeilijk voor de architect of bouwheer om zijn gading te vinden.”

Het ontwerp van de polyvalente ruimte is sober maar mooi. Er werd gekozen voor eenvoudige elementen in grijs beton waarbij de plankenstructuur zorgt voor een esthetische meerwaarde. De plankenstructuur in de gevel wordt doorgetrokken in zowat alle zichtbare oppervlakken, waaronder het plafond van de overdekte zone. Ook voor de binnenstructuur werden de ter plaatse gestorte wanden voorzien van een houtstructuur, om dit motief harmonieus verder te zetten. De strakke vormgeving, gekoppeld met de materiaalkeuze, geeft het geheel een zeer robuust en duurzaam uiterlijk. De keuze voor de verwerking van het houtmotief brengt opnieuw textuur in de grote vlakken en zorgt op haar beurt voor een toegankelijke uitstraling.

Voor Verhelst was dit een project perfect op onze maat”, vertelt Jochem Ahmad. “Opdrachten van deze grootte kunnen we probleemloos aan en voor de esthetische eisen vinden we steeds een oplossing. In samenwerking met CIT Blaton voerden we voor het ziekenhuis van La Louvière een gelijkaardig project uit, maar daar ging het over 3.000 m² aan panelen. Voor de polyvalente zaal van het KOCK betreft het 375 m² gevelpanelen en 75 m² plafondpanelen“.

Grote panelen en valse voegen

Het gebruik van grote verdiepingshoge panelen zorgde voor een snelle montage van de gevels. In overleg met de aannemer werd er door de prefabrikant geopteerd om de panelen in grote oppervlakken met valse voegen te produceren om zo het lijnenspel door te kunnen zetten. Door uiteindelijk de kleur van het voegwerk af te stemmen op het beton, zijn de echte voegen nauwelijks van de valse te onderscheiden.

Jochem Ahmad: “Wat belangrijk was voor de architecten – en wat we ook duidelijk zagen op de gevelplannen – is dat er een vrij strikt lijnenspel werd uitgedacht. Oorspronkelijk was het de bedoeling om elk uitgelijnd paneel afzonderlijk te produceren, maar uiteindelijk werd besloten om de panelen zo groot mogelijk te maken om de productiekosten te drukken. Zo moesten er ook minder elementen geplaatst worden waardoor ook het aantal dure montagesystemen uit roestvrij staal (RVS) beperkt werd. De valse en echte voegen moesten op elkaar afgestemd worden. Met succes, want de valse voegen zijn met het blote oog nauwelijks te onderscheiden van de echte.

RVS-verankering

Door in te zetten op een verankeringsoplossing in RVS moesten de panelen niet aangestort worden, en kon de montage wachten tot het einde van de bouwfase. Dit gaf de aannemer niet enkel meer flexibiliteit, maar faciliteerde ook de snelheid van opbouw en verminderde het risico van vervuiling aan de zichtzijde van de betonelementen. “Met het plaatsen van de architectonische gevelpanelen werd inderdaad zo lang mogelijk gewacht”, vertelt Jochem Ahmad. “Het gebruik van RVS-wapening en het ter plaatse aanstorten zou misschien prijsvoordeliger geweest zijn, maar dan wordt een deel van de expertise naar de werf verlegd en gaat het onmiskenbare voordeel van productie in een volledig gecontroleerde omgeving verloren. Bovendien maakt aanstorten het ook moeilijker om alles perfect op elkaar aan te sluiten.” De meerwaarde van prefab beton in dit verhaal zit dus in de kwaliteit, maar duidelijk ook in het esthetische effect. De centrale ligging van de polyvalente zaal op de site maakt het gebouw een echte eyecatcher en gezien het multifunctionele gebruik van de zaal werd duidelijk gekozen voor een robuuste, duurzame uitstraling en een beperkt onderhoud. “Beton kan natuurlijk tegen een stootje en is heel duurzaam in de tijd. De keuze voor prefab maakte de productie van elementen in gecontroleerde omstandigheden en met hoge toleranties mogelijk. Verhelst stelt steeds alles in het werk om de visuele wensen van de architect om te zetten in de praktijk, creatief mee te denken en het productie- en uitvoeringsproces te optimaliseren. En daar zijn we in dit project volgens mij zeker in geslaagd”, besluit Jochem Ahmad. (NR)

KOCK DE HOGE KOUTER Kortrijk, 2021
Cijfers :
– 375 m² gevelpanelen / de panneaux de façade
– 75 m² plafondpanelen / de panneaux de plafond
Opdrachtgever: KOCK – De Hoge Kouter vzw
Architect: architecten- en ingenieursbureau D’hondt Beyens Goesaert bv
Studiebureau: Studiebureau Tecclem bv
Aannemer: Bouw & Renovatie nv
Prefab betonelementen: Verhelst Bouwmaterialen nv