Nieuwe productiehal en kantoren voor Stijlbeton – Klaar voor de toekomst

Een nieuwe productiehal van 4.000 m², een nieuwe betoncentrale én een nieuw kantoorgebouw. Stijlbeton nv – specialist in architectonisch beton op maat – onderging de voorbije twee jaar een stevige metamorfose. De fabrikant uit Lier nam begin dit jaar fier zijn intrek in de nieuwe faciliteiten en blikt terug op een mooi, maar pittig parcours. “Bouwen is altijd een beetje sterven, maar we zijn heel erg blij met het resultaat”, glimlacht zaakvoerder Yves Maes. Hoofdaannemer De Pelsmaeker nv en architectenbureau wilma wastiau bvba, beiden uit Westerlo, ontfermden zich respectievelijk over de bouw en het ontwerp van de nieuwe gebouwen.
Stijlbeton profileert zich al jaar en dag als een familiaal bedrijf gespecialiseerd in prefab architectonisch beton. Na 26 jaar is het bedrijf vandaag een vaste waarde langs het Netekanaal, met Lierse roots die zelfs teruggaan tot de jaren 30 van de vorige eeuw. Door de duurzaamheid van architectonisch beton en de interesse die daaruit voortvloeit, werd de vraag de voorbije jaren alsmaar groter en was er duidelijk nood aan uitbreiding. Yves Maes: “Vandaar dat we in 2021 zijn gestart met de uitbreiding van onze productiehal en de bouw van onze nieuwe kantoren. Want ook wat betreft het welzijn van onze werknemers wilden we een grote stap vooruit zetten.”
Flexibeler en efficiënter
Terwijl de vorige productiehal, met een oppervlakte van ruim 3.000 m², verder gebruikt zal worden als stockageruimte voor afgewerkte elementen en als uitbreiding van de schrijnwerkerij en lasafdeling, zorgt de 4.000 m² grote nieuwe hal voor een verhoogde productiecapaciteit van maar liefst 50 %. Yves Maes: “Niet omdat we per definitie 50 % meer willen produceren, maar wel om veel flexibeler en efficiënter te kunnen werken. Zo kunnen bestaande bekistingen voor grotere werven nu blijven liggen zonder negatieve impact op de rest van de productie. Het maken van deze bekistingen is immers een tijdrovende en arbeidsintensieve bezigheid.”
De nieuwe productiehal werd ook voorzien van een nieuwe betoncentrale met een capaciteit van 1,5 m³. Yves Maes: “En ook de hijscapaciteit van onze rolbruggen en torenkraan is aanzienlijk verhoogd tot 20 ton. En dat is bijzonder zwaar, zeker in de sector van architectonisch beton waar een terras van 10 ton al zwaar is. Onder de rolbruggen zullen 12 m lange wandkranen rijden met een draagkracht van 8 ton. Zo kunnen we kleinere elementen produceren en ontkisten, terwijl de rest van de productie ongestoord kan doorgaan. Dit zorgt automatisch voor een betere flow op de werkvloer, waar teams niet meer op elkaar moeten wachten en er dus geen productietijd verloren gaat. Een eigen betoncentrale is uiteraard onontbeerlijk voor de fabricatie van architectonisch beton. Alleen zo kunnen we steeds een constante kleur en kwaliteit waarborgen.”
Een absolute meerwaarde
Efficiëntie, productieverhoging, flexibiliteit en comfortabelere werkomstandigheden stonden duidelijk hoog op de prioriteitenlijst bij het ontwerpen van zowel de nieuwe productiehal als de kantoren. Met een sterke focus op maatwerk zal Stijlbeton zijn klanten in de toekomst nog beter kunnen bedienen, en dat in een aangename werksfeer. “We vestigden ons enkele maanden geleden in het nieuwe kantoorgebouw, 1.500 m² groot en bestaande uit een gelijkvloers en twee verdiepingen. De burelen bevinden zich op het hoogste niveau, op een oppervlakte van ongeveer 400 m². Naast burelen beschikt het gebouw over nieuwe kleedkamers, lockers, refters… En er zijn uiteraard ook sociale ontspanningsruimtes geïntegreerd waar er bijvoorbeeld tafelvoetbal gespeeld kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat iedere medewerker zal beamen dat de nieuwe kantoren een absolute meerwaarde zijn. Het is ruimer, moderner, er komt meer daglicht binnen… Kortom, een veel aangenamere werksfeer.”
Met deze nieuwe infrastructuur is Stijlbeton duidelijk gewapend voor de toekomst. Yves Maes: “We willen anticiperen op wat komen gaat. Ook naar energievoorziening toe namen we de nodige maatregelen. Verwarmen en koelen gebeurt via geothermie met betonkernactivering en ook de plaatsing van zonnepanelen staat dit jaar nog gepland. Bovendien wordt er met opvangtanks van 150.000 liter volop aan regenwaterrecuperatie gedaan, waarbij het regenwater zoveel mogelijk in de verschillende productieprocessen gebruikt zal worden. We merken in de hele sector momenteel een vertraging op het vlak van bouwprojecten. En ook particulieren zijn even terughoudender omwille van de onzekere economische situatie. Maar net dat is een goed moment om te investeren, als je de mogelijkheden hebt. Want die ‘impasse’ zal niet blijven duren. Op een bepaald moment zal alles weer in een stroomversnelling komen en dan moet je als bedrijf gewapend zijn.”
Dat er in een eerste fase werd gefocust op de realisatie van de productiehal was een bewuste en logische keuze. Yves Maes: “De bal moet uiteraard zo lang mogelijk blijven rollen en de overgang van de oude naar de nieuwe productiehal blijft best beperkt in tijd. Dat was zowat de grootste uitdaging. Als ik mij niet vergis werd de productie 10 december 2021 stilgelegd en op 26 januari op de nieuwe locatie weer hervat. Dan spreken we toch al over zeven weken inactiviteit, wat zeker niet weinig is. Uiteraard zaten wel de feestdagen ertussen. Meteen aansluitend werd dan gestart met de bouw van het kantoorgebouw. De ruwbouw werd midden 2022 afgerond en uiteindelijk zijn de 40 medewerkers dan begin 2023 verhuisd. En de eerste meningen zijn zeer positief. Op een aantal punten en komma’s na is het project nu volledig afgerond. Zo wordt momenteel bijvoorbeeld nog gewerkt aan de inregeling van ventilatie, verwarming en koeling.”
Prefab beton alomtegenwoordig
Uiteraard speelde prefab beton, zowel architectonisch als structureel, een prominente rol bij de realisatie van de nieuwe thuishaven. Hoofdaannemer De Pelsmaeker schakelde Verhelst nv en Prefaco nv in voor de prefab betonnen structuurelementen en voor het architectonisch beton zorgde Stijlbeton natuurlijk zelf. Yves Maes: “Fabrikant Echo nv produceerde op zijn beurt welfsels met betonkernactivering die ons in staat stellen nog energiezuiniger te werken. Zo kunnen we tijdens de zomer onze ruimtes passief laten koelen met behulp van de geothermische pompen.”
“Ons eigen architectonisch beton werd toegepast voor de gevels van het kantoorgebouw en de voorgevel van de productiehal”, gaat Yves Maes verder. “De gevels van het kantoorgebouw hebben een ribvormig uiterlijk, dat met een beetje verbeelding doet denken aan een barcode. Verder ontwikkelde Stijlbeton ook nog enkele panelen in graphic concrete met bomenprint die dienstdoen als wanden voor de stockruimtes. En voor de binnenvloeren maakten we zelf een terrazzo-samenstelling die we ter plaatse lieten slijpen. Per verdieping heeft iedere vloer een andere samenstelling qua aggregaten en kleur. De nieuwe gebouwen zijn dus ook een beetje een uithangbord voor de kwaliteiten van Stijlbeton, met als eyecatcher het grote zelf ontworpen en gemaakte betonnen logo. We zijn uiteraard zeer trots op wat we gerealiseerd hebben en kijken de toekomst met veel enthousiasme tegemoet.”








Stijlbeton,Kantoren en productiehal 2021-2022
Opdrachtgever: Stijlbeton nv
Architect: wilma wastiau bvba
Aannemer: De Pelsmaeker nv
Gerprefabriceerde betonnen elementen:
• Architectonisch beton: Stijlbeton nv
• Welfsels: Echo nv
• Structuur: Prefaco nv / Verhelst Industries nv
Cijfers:
• Productiehal: 4.000 m²
• Kantoorgebouw: 1.500 m²