Sector met talent Deel 10 – Axel Van Campenhout – Betca

Voor de tiende BETON-editie op rij zetten we een medewerker uit de prefab betonindustrie in de kijker. Dit keer richting we de schijnwerpers op Axel Van Campenhout, die bewijst dat je nooit te jong bent om de touwtjes in handen te nemen. Amper 26 jaar maar vandaag al lid van de raad van bestuur van Betca, gespecialiseerd in gewapende prefab beton en voorgespannen structuren. “De eerste dag bij Betca was de gelukkigste dag van mijn leven”, klinkt het onomwonden.

Wanneer zette je jouw eerste stappen bij Betca?

“Dat was in 2015, als ik mij niet vergis. Ik was toen 18 jaar en kwam eigenlijk vers van de secundaire schoolbanken. Ik was een opleiding elektromechanica gestart, maar die werd al snel onderbroken om bij Betca te beginnen. Ik was geen schoolliefhebber en die dag was dan ook de gelukkigste van mijn leven (lacht). Ik heb het mij nog geen seconde beklaagd. Op het moment dat ik bij Betca startte, werd net de nieuwe loods gebouwd. Hier zette ik mee mijn schouders onder en met de hulp van een ervaren mechanieker leerde ik alle machines en bekistingen vanbinnen en vanbuiten kennen. Die eerste periode stond dus vooral in het teken van kennis opdoen.”

Klopt het dat je na 1 jaar de deur bij Betca even dichttrok?

“Inderdaad. Ik trok naar Nice voor een schooluitwisselingsprogramma om mijn Frans bij te schaven, iets waar ik zowel professioneel als privé heel wat voordelen in zag. Na enkele maanden zat mijn avontuur in Nice er op en keerde ik terug naar Betca waar ik hielp de tweede productieloods op te bouwen. Vervolgens startte Betca met de productie van voorgespannen elementen en een jaar later werkte ik mee aan de realisatie van onze betoncentrale. Niet alleen voor Betca maar ook voor mij persoonlijk waren dat heel belangrijke jaren. Ik leerde onze volledige productielijn tot in de puntjes kennen en dat ervaar ik in mijn huidige functie als een bijzonder grote meerwaarde.”

Vandaag stuur je binnen Betca de productie aan als projectmanager.

“Na vier jaar op de werkvloer nam ik de taken over van een gewaardeerde collega die met pensioen ging. Ik evolueerde van arbeider tot projectbeheerder, waarbij ik mij naast een focus op het uitvoerende ook ontfermde over meer administratieve taken zoals transport en facturatie. Ondanks mijn jonge leeftijd voelde deze stap aan als een logische evolutie van arbeider naar een meer leidinggevende functie. Je kan volgens mij niet delegeren als je zelf niet weet wat het betekent om op de werkvloer te bewegen. Betca produceert prefab beton en dat proces moet je als projectbeheerder van a tot z begrijpen.”

 Je zetelt intussen ook in de raad van bestuur. Is dat een indicatie voor jouw ambitie op lange termijn?

“Het toont zeker mijn betrokkenheid bij het bedrijf aan. Vanuit de raad van bestuur voer ik samen met onze CEO Geert de dagelijkse leiding op uitvoerend vlak. En dat loopt heel erg vlot. Betca is bovenal een familiebedrijf, maar is ook zeer dynamisch naar zijn werknemers toe. Een gelukkige werkvloer is prioritair voor Betca. Naast hard werken is er ook veel aandacht voor plezier maken. Het is niet evident om goeie, betrouwbare werknemers te vinden, maar ze houden is misschien nog moeilijker. Een aangename werkomgeving en -sfeer zijn dan ook heel belangrijk. En daar besteedt Betca veel aandacht aan. Die filosofie trekken we trouwens door naar de relaties met onze leveranciers en klanten. Voor mij is dat een aanpak die heel goed bij mijn persoonlijkheid past en dat maakt dat ik hier elke dag met volle goesting kom werken.”