Nieuw FEBE-lid Artstone – Stabiele kwaliteit en snelle levertermijnen

Als productieverantwoordelijke beton bij Artstone, gespecialiseerd in producten voor de aanleg van opritten, terrassen en parkings, kent Jelene Verbruggen als geen ander de specifieke kwaliteiten van prefab beton. “Dat zijn vooral de stabiele kwaliteit, het feit dat je veel stock kan produceren en dus snelle levertermijnen kan hanteren en dat je de productie flexibel kan plannen”, vertelt ze in dit interview dat we naar aanleiding van de recente aansluiting van Artstone bij FEBE met haar hadden. “Bij Artstone genieten we de extra troef dat we de afvalstromen uit onze natuursteenzagerij kunnen gebruiken in de prefab betonproductie.”

BETON: Kunt u Artstone kort even voorstellen?

Jelene Verbruggen: “Artstone is een familiebedrijf met intussen de derde generatie aan het hoofd, bestaande uit mijn twee broers en ikzelf. Wij zijn producent en importeur van natuursteenproducten voor de aanleg van opritten en terrassen, maar hebben sinds 1999 ook een betonfabriek waar we sierklinkers, grasdallen, beton­tegels en de Fluvio Stone maken, een infiltratie- en bufferingssysteem waar we vorig jaar nog de Innovatieprijs van VLARIO mee wonnen. Met die beton­fabriek, een aparte entiteit met de naam PHB, wat staat voor productie en handel in betonproducten, beleveren we groothandels en tussenhandels. Het PHB-productgamma richt zich niet enkel op particuliere projecten, maar is ook geschikt voor de aanleg van parkings, zowel in de private als publieke markt. Zelf ben ik bij Artstone verantwoordelijk voor die betonproductie.”

BETON: Jullie werden recent lid van FEBE. Wat betekent dat voor jullie?

Jelene Verbruggen: “Ik moet de eerste vergadering nog meemaken (toen dit interview werd afgenomen had die nog niet plaatsgevonden, red.), maar van de leden die ons aangeraden hadden ons aan te sluiten, hoorde ik dat FEBE een belangrijk orgaan is voor advies en ondersteuning op onder meer juridisch vlak en voor netwerking.”

BETON: Hoe kunnen jullie precies een meerwaarde betekenen op het vlak van prefab beton?

Jelene Verbruggen: “Waterdoorlatende bestrating is een heel belangrijk thema in de nieuwe hemelwaterverordening. En laat waterdoorlatende en waterpasserende klinkers, betontegels en grasdallen nu net onze specialiteit zijn. De Fluvio Stone, die we eerder verkochten onder de naam Bufferklinker, is dan weer echt een unieke waterdoorlatende oplossing. Die innovatieve bestratingssteen, die geïntegreerd wordt in de funderings­laag, biedt met een buffercapaciteit van maar liefst 80 liter per vierkante meter moeiteloos een alternatief voor een wadi. Door zijn uitgekiende vorm en betonsamenstelling houdt de Fluvio Stone het gebufferde water korte tijd bij om het dan vertraagd te laten infiltreren in de ondergrond. En dat zonder pompen of andere mecha­nische middelen. Hij werd speciaal doorontwikkeld om aan de meest recente wetgeving (oktober 2023, red.) rond wateroverlast te kunnen voldoen.”

Jelene Verbruggen: “Van prefab beton kan je veel stock genereren omdat je op elk
moment en dus projectonafhankelijk kunt produceren.”

BETON: Stellen jullie bepaalde eisen aan het prefab beton dat jullie gebruiken?

Jelene Verbruggen: “Dat het beton dat we maken zo duurzaam mogelijk is. Op dat vlak zijn we gezegend met het feit dat we op dezelfde site een natuursteenzagerij hebben. De afvalstromen die daar worden gegenereerd, gebruiken we in onze betonfabriek. Een prachtige synergie. Ook reststromen vanuit de metaalindustrie gebruiken we in de betonproductie. De hoeveelheid recyclaat die we gebruiken, varieert van product tot product. Het spreekt voor zich dat producten ook nog steeds voor een groot stuk uit nieuwe materialen moeten bestaan.”

BETON: Wat zou u omschrijven als de troeven van prefab beton?

Jelene Verbruggen: “Betonelementen prefabriceren heeft als grote voordeel dat de kwaliteit continu kan worden opgevolgd in een gekende omgeving met labo’s dicht in de buurt, door mensen die de geheimen van het vak kennen… Daarnaast kan je veel stock genereren omdat je op elk moment en dus projectonafhankelijk kunt produceren, wat vanzelfsprekend korte levertermijnen meebrengt. Onze stock staat overigens in een hangar, zodat kalk­uitbloei vermeden wordt.”

Arbeiders leggen de parking van het ziekenhuis in Sint-Niklaas aan met de Fluvio Stone.

“Het is voor prefab beton tevens mogelijk een zeer flexibele productieplanning en korte productieruns te hanteren om de klant gepersonaliseerde kleuren en afwerkingen aan te bieden. De betonproducten kunnen ook gerust al vroeger op een werf geleverd worden dan het moment waarop ze worden verwerkt, wat werfleiders natuurlijk meer flexibiliteit oplevert. Een vijfde en laatste grote troef is dat beton 100% recycleerbaar is, iets waar wij in samenwerking met verschillende partners ook werk van maken. En uiteraard kunnen prefab betonelementen makkelijker worden gerecupereerd voor recyclage dan ter plaatse gestort beton.”

BETON: Heeft prefab beton volgens u ook verbeterpunten?

Jelene Verbruggen: “Het aandeel cement, het meest milieubelastende ingrediënt van beton, moet zeker nog naar beneden. Ik geloof vandaag nog niet meteen in 100% vervanging, maar minder moet zeker kunnen. Maar los daarvan is beton volgens mij écht wel een duurzaam materiaal: het gaat heel lang mee en valt zoals al gezegd 100% te recycleren.”

BETON: Tot slot, wat zijn enkele referentieprojecten van Artstone/PHB op het vlak van prefab beton?

Jelene Verbruggen: “Ik wil dan zeker kiezen voor projecten met de Fluvio Stone, omdat dat echt wel ons parade­paardje is op het vlak van prefab beton. Dat product bestaat al vijftien jaar, maar krijgt eigenlijk pas de laatste jaren de aandacht die het verdient, omdat infiltratie eerder nooit zo hoog op de agenda stond. Het infiltratie- en bufferings­systeem ligt niet dieper dan 50 cm onder het maaiveld en wordt altijd – uiteraard waterdoorlatend – afgewerkt met een bovenlaag naar keuze: natuursteenklinkers met sleufroosters, betonklinkers … Reeds 15 jaar geleden is de parking van het Huis van de Toekomst (nu Living Tomorrow, red.) in Vilvoorde bijvoorbeeld met Fluvio Stone aangelegd. Die parking toont vandaag nog steeds dat de oplossing werkt. Ook de parking van het ziekenhuis in Sint-Niklaas en het industrieterrein Oude Molen in Dessel zijn mooie visitekaartjes voor de Fluvio Stone. Rond deze periode worden ook de hemelwaterafvoeren van alle huizen van een wijk in Turnhout aangesloten op de Fluvio Stone. Ik durf gerust te stellen: Fluvio Stone heeft toekomst!” (WP)