Sector met talent Deel 11 – Laura Baggio – Eloy Water

In deze rubriek zet BETON een medewerker uit de prefab betonindustrie in de kijker. Ditmaal gaat het om Laura Baggio, die op 25-jarige leeftijd drie productieteams aanstuurt bij Eloy Water in Sprimont. Hoewel ze niet voorbestemd was om in de sector te werken, voelt de voormalige professionele basketbalspeelster, die een diploma industrieel ingenieur bezit en ook handelsingenieur is, zich in haar element als productieverantwoordelijke voor waterzuiverings- en waterrecuperatieoplossingen. Een driepunter!

 ▶ Hoe ben je bij Eloy Water beland?

“In het kader van mijn masteropleiding voor industrieel ingenieur liep ik negen maanden stage bij Eloy Water in Sprimont. Ik vond de sfeer, de bedrijfsfilosofie en de werkomgeving in het algemeen zeer aangenaam. Ik voelde me erg welkom. Ik heb dan ook zonder aarzelen gesolliciteerd toen de kans zich voordeed en heb er geen spijt van. Ik leer graag nieuwe dingen en merk bij Eloy dat het technische aspect me sterk bevalt.”

▶ Wat houdt jouw job precies in?

“Bij Eloy Water beschikken we over verschillende productiehallen voor de fabricage van de oplossingen of accessoires uit onze catalogus. Persoonlijk ben ik verantwoordelijk voor de productie van de betonnen XPerco-compactfilters van 6.200 liter, 
de montage van de elektromechanische kits en de afwerking van deze compactfilters. Ik stuur dus drie teams aan, die in totaal uit een twintigtal personen bestaan. Velen onder hen zijn nog jong, maar er zijn ook enkele ervaren anciens bij. Het is leuk om van hen te kunnen leren.”

▶ Welke kwaliteiten vind je nuttig in jouw functie?

“Ik denk dat ik iemand ben die de tijd neemt om naar iedereen te luisteren en de collega’s goed aan te sturen, rekening houdend met hun mening. Teamwork schrikt me niet af, ik weet hoe ik respect kan afdwingen en moet samenwerken. Mijn sportieve carrière helpt me daar zeker bij. Ik ben makkelijk in de omgang en heb met iedereen een goed contact, niet alleen met de mensen die ik aanstuur, maar ook met andere afdelingen zoals logistiek, onderhoud of R&D. In plaats van mijn ideeën op te dringen, roep ik de hulp in van collega’s om de juiste oplossing te vinden, waardoor zij ook graag met mij samenwerken. En persoonlijk ervaar ik geen problemen om als vrouw te gedijen in een erg mannelijke werkomgeving.”

▶ Hoe ziet een typische werkdag eruit voor jou?

“Als ik ‘s ochtends aankom, ga ik iedereen groeten om te kijken of alles goed gaat. Soms is er een of ander probleem dat snel opgelost moet worden. Vervolgens neem ik de productie-indicatoren van de vorige dag door, met specifieke aandacht voor kwaliteit, veiligheidsgerelateerde gebeurtenissen, het personeelsbestand, de productiviteit en naleving van de productieplanning … Nadien zitten we samen met de verantwoordelijken van de andere afdelingen om actieplannen op te stellen, zodat we kunnen vermijden dat eventuele problemen zich in de toekomst blijven voordoen. We moeten ook overleggen met de toeleveringsketen als er afwijkingen zijn tussen de productie, de prognoses en de reële vraag van de klanten, en soms moeten we dringend onze productmix aanpassen. Naast de operationele kant trachten we de productielijn voortdurend te optimaliseren in termen van productiviteit. Cijfers vormen de basis van mijn werk, maar ik vergeet niet dat ze soms een vertekend beeld geven van de realiteit op het terrein. Denk aan een machine die kapotgaat of een gietstuk dat trager werkt. En uiteraard is ook het menselijke aspect enorm belangrijk.”

▶ Welke zaken heb je zien veranderen sinds je bij Eloy Water werkt?

“We groeien snel. In 2023 zijn er bijvoorbeeld nog nieuwe hallen gebouwd. Een deel van deze uitbreiding is bestemd voor extra opslagruimte voor grondstoffen en halffabricaten (de accessoires die in de tanks en zuiveringsinstallaties worden geplaatst, red.). De productie is gecentraliseerd in een hal die is ontworpen voor de bevoorrading van de lijnen waar de betonnen en PE-elementen worden geproduceerd. Omdat ik leiding geef aan dit team, heb ik deze logistieke reorganisatie op mij genomen, met de bedoeling om de volledige productieflow te stroomlijnen.”