Sector met talent Deel 12 – Pascal Perron – Decomo

Voor onze intussen vaste rubriek ‘Sector met Talent’ trokken we dit keer naar Moeskroen, waar zich de kantoren en productieruimtes van Decomo nv – specialist in architectonisch beton – bevinden. We troffen er Pascal Perron, 60 jaar oud en intussen al 35 jaar lid van de Decomo-familie. Vandaag zet Pascal zijn ervaring met en passie voor prefab beton dagelijks in als voorman in de schrijnwerkerij.

▶ Wanneer ben je bij Decomo terechtgekomen?

“In 1990 ging ik bij Decomo aan de slag als bekister. Kort samengevat maakte ik bekistingen op basis van plannen. Na enkele jaren zette ik de stap naar de productieafdeling en vervolgens werd ik verantwoordelijke van de hal, waar ik de kwaliteit van de bekisting, de wapening, het storten … controleerde en projecten tot het einde mee opvolgde en coördineerde. Omdat de vraag naar schrijnwerkers groeide, kwam ik op die afdeling terecht en toen de voorman van de schrijnwerkerij op pensioen ging, nam ik zijn plek in. Door die ervaring op verschillende afdelingen ken ik het productieproces hier van a tot z. En dat maakt het voor mij makkelijker de collega’s aan te sturen en bij te staan.”

▶ Hoe ziet een werkdag van Pascal Perron eruit?

“Ik kom ’s morgens toe, bekijk de planning en begin het werk voor te bereiden. Dat betekent: een bekisting bestuderen, plannen tekenen en het volledige ontwerp maken zodat we een efficiënte, economische bekisting hebben. En uiteraard volg ik de uitvoering ook nauwgezet op. Aan het einde van de werkdag ben ik tevreden wanneer alles gelopen is zoals ik het wilde (lacht) en als we grote problemen hebben kunnen vermijden. Obstakels en kleine problemen zijn er elke dag en dan is het mijn verantwoordelijkheid om die problemen samen met het team op te lossen. Dat kan soms best ingewikkeld zijn, maar we blijven zoeken tot we een oplossing hebben gevonden.”

▶ Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het maken van een architectonisch prefab betonelement?

“Zonder twijfel is een kwalitatieve en goed uitgetekende bekisting de basis. Daarnaast is ook de kwaliteit van het ontkisten cruciaal, net als de tijd en de duur van de bekisting. Planning is enorm belangrijk omdat we steeds zo efficiënt en economisch mogelijk proberen te werken. Dat is vaak een organisatorisch kluwen, maar het is net mijn job om dat overzicht te bewaren en de collega’s correct en duidelijk te briefen.”

▶ Hoe zie je jouw verdere toekomst bij Decomo?

“Ik ben nu 60 jaar en ga hier mijn professionele carrière afsluiten, daar ben ik wel zeker van. En tot de laatste dag zal ik alles geven en mijn kennis proberen over te dragen. Maar ook ik leer nog elke dag bij. Dat is het mooie aan deze sector. Ieder project is anders en ook op het vlak van innovaties staat de prefab betonsector niet stil. Die evoluties vind ik – ook in de herfst van mijn carrière – nog heel interessant om te volgen. Nieuwigheden en bijzondere projecten houden mij scherp en zorgen ervoor dat ik mijn werk graag doe.”

▶ Is de opvolging verzekerd? “Daar maken we werk van en we zijn continu op zoek naar de juiste profielen, maar zoals overal in de bouwsector is dat zeker niet evident. Bovendien ben ik een perfectionist en vraag ik dus ook vrij snel vrij veel van nieuwe medewerkers. Het kost ook tijd om hen op te leiden. Het belangrijkste is dat ze enthousiast moeten zijn voor het vak. De gemotiveerde, leergierige collega’s maken de grootste stappen. We willen hen dan ook een zo aangenaam en uitdagend mogelijke werkomgeving bieden zodat ze lang bij ons blijven. Ook voor mij is en blijft die motivatie belangrijk. Ik kom niet met tegenzin werken en dat vind ik heel belangrijk.” (NRO)