Tubobelwint Techni-Mat Award met Geoprime®

Op 15 & 16 mei opende Flanders Expo in Gent de deuren voor de derde editie van Techni-Mat, de vakbeurs voor bouwprofessionals actief in de infra, ruwbouw en burgerlijke bouwkunde. Tijdens de eerste avond werden traditioneel de Techni-Mat Awards uitgereikt. In de categorie Sustainability werd FEBE-lid Tubobel nv de winnaar met de cementloze Geoprime® buizen.

Geoprime® buizen, het eerste product dat binnen het Climate Concrete gamma gelanceerd werd, zijn ongewapende ronde buizen voor transport en buffering van afval- of regenwater. De buizen worden gemaakt op basis van geopolymeer, een afvalproduct van de staalindustrie, in combinatie met twee activatoren. Door de CO2-reductie van maar liefst 80 % heeft dit product een grote en onmiddellijke positieve impact op de ecologische voetafdruk.

“De ontwikkeling van het Climate Concrete gamma is voor Tubobel prioritair”, vertelde een trotse co-CEO Evert Lemmens tijdens de prijsuitreiking. “Het onderzoek naar alternatieve bindmiddelen ter vervanging van cement staat niet stil en is iets waar we heel intensief mee bezig zijn. Eigenlijk is beton een heel natuurlijk product, enkel de productie van cement als bindmiddel is vandaag nog een ecologische doorn in het oog. Maar we werken hard om daar verandering in te brengen.”

Er zitten momenteel een aantal producten in de pijplijn binnen het Climate Concrete gamma. “De Geoprime® buis is het eerste product binnen het gamma dat we volop in de markt zetten. Op die manier hopen we toch al een eerste stap te zetten naar nog milieuvriendelijker beton”, besluit Evert Lemmens.