Le Peuple Belge – Lille [FR]

Le Peuple Belge in Rijsel dankt zijn nominatie aan het structu-reel en esthetisch gebruik van beton in een stedelijke context.

Tegenover de emblematische gebouwen van het 17de-eeuwse Hospice-Comtesse en het Hooggerechts-hof uit de jaren ’70, draagt het gebouw ‘Le Peuple Belge’ door zijn eigentijdse ontwerp bij tot de vernieu-wing van de oude Rijselse wijk.
‘Le Peuple Belge’ strekt zich uit over een hoekperceel van 515 m² en beslaat zes verdiepingen. Het pro-gramma combineert hotel- en horecafuncties met woongelegenheid.

De architecten kozen voor architectonisch beton om de structuur van dit nieuwe gebouw te creëren, die ontworpen is volgens een dubbel raster van dragende en decoratieve elementen. De dragende balken en kolommen in beton maakten het mogelijk om heel grote glasopeningen te creëren.

De verticale binnen- en buitenelementen werden geprefabriceerd bij gebrek aan plaats op de werf.

De gevelelementen werden om de twee dagen geleverd om zo aan te sluiten op een just-in-time plaat-singsproces in negen stappen: van levering, stabilisatie en onderschoring tot afdichting van de voegen tussen de elementen.

Het 2 cm diep gepolijste beton, behandeld met kleurloze, waterafstotende producten, biedt een gladde, spiegelend gepolijste verschijning.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *