Huis van Lorreinen – Mechelen

Huis van Lorreinen in Mechelen haalde het in de categorie Precast in Buildings dankzij een creatief, duurzaam ontwerp in een historisch en stedelijk kader.

Het Huis van Lorreinen, gelegen aan de Grote Markt, valt op dankzij het witte prefab beton. Deze keuze werd ingegeven door vier sleutelbegrippen: duurzaamheid, grenzeloze creativiteit, tijdloosheid en bouwkundige logistiek.

Er werd gekozen voor prefab beton voor de gevelbekleding en de constructie van de terrassen. Prefabricatie zorgde bij dit project voor een inkorting van de bouwtijd en het beperken van stockage van bouwmaterialen op de werf.
De architectuur speelt in op de korrelgrootte en kavelstructuur van de panden op de Grote Markt. De gevel van één van de woonunits werd afgewerkt met prefab betonpanelen met kruisjesmotief.

Deze gevel dient als bescherming, zonwering en sfeergenerator van de achterliggende ruimtes. De gevels van de binnenstraat die alle woningen ontsluit en het complex van daglicht voorziet, bestaan uit geprefabriceerde panelen. Deze panelen bevatten deels een noppenstructuur en worden gestapeld in dambordpatroon.

De zwevende terrassen in de binnenstraat werden geconstrueerd uit prefab draagbalken in wit zichtbeton, met ertussen stalen liggers en roosters uit strekmetaal. Het gebruik van wit prefab beton versterkt niet alleen de lichtinval, maar creëert ook een ‘zen’-vibe.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *