Rigadocks – Antwerpen

Rigadocks in Antwerpen werd genomineerd omwille van de combinatie van complexiteit, efficiëntie en uitstraling.

Project Rigadocks werd ontworpen als een massieve betonstructuur, refe­rerend aan de robuuste pakhuis-architectuur zoals we die kennen aan het Antwerpse Eilandje.

Het programma van assistentie- en luxeflats impliceerde een hoge mate van inherente repetitiviteit. Het was een belangrijke eis om de flats een flexibele structuur mee te geven, die op termijn anders kan worden ingevuld.

Deze desiderata resulteerden in een structureel grid in geprefabriceerd beton. Om de gevel daarbij de nodige fijnheid en speelsheid te geven, werden de betonelementen verjongd en lichtjes verschoven aan de buitenzijde.

De tektoniek van het gevelspel woog door in de finale keuze voor de betonnen gevelelementen. Horizontale balken doen dienst als terrassen en vormen tegelijk het brandscherm. Verticale kolommen geven diepte aan de gevel, zorgen voor de nodige privacy en doen dienst als steun voor de balken. Zo wordt de ruwbouw met-een de afwerking.

Het gebouw kreeg een lichtkleurige tint, verwijzend naar de sfeer van ‘yachting chique’ aan het Kempisch Dok. De granulaten van de elementen werden daarom fijntjes in het zicht gelaten om een ‘off white’ effect te verkrijgen voor een mooie en duurzame veroudering.

You may also like...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *